izložba „Utvrda Gračanica”

1140 0

U povodu Dana Grada i Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u četvrtak 24. studenoga 2011. u Domu kulture otvorena je i predstavljena široj kulturnoj javnosti izložba „Utvrda Gračanica – Lehowac oko 1500.” koju potpisuju

Ministarstvo kulture – Uprava za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel Slavonski Brod te Gradski muzej Nova Gradiška u suradnji sa Učilištem Relković.

 

Autori izložbe i pratećeg kataloga su konzervator, dipl. povjesničar umjetnosti Ratko Ivanušec, dr. sc. Zorislav Horvat dipl. ing. arh., Marija Mihaljević,prof.arheologije, viša kustosica, ravnateljica Gradskog muzeja te prof. arheologije Zvonko Bojčić, ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek i predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra.

Na svečanosti otvaranja izložbe u ime Grada Nova Gradiška nazočne je pozdravio dipl.ing.Milan Mateša zamjenik gradonačelnika, a potom i Željka Perković, dipl.ing.arh. pročelnica slavonskobrodskog Konzervatorskog odjela. Tom prigodom pohvalila je vrijednu inicijativu članova Hrvatskog planinarskog društva “Strmac”, među kojima su i članovi Ekološke udruge “Izvor”, za revitalizaciju i konzervatorsku prezentaciju ove srednjovjekovne utvrde. Planinarsko društvo „Strmac“ program je prijavilo Ministarstvu kulture RH i postalo nositeljem programa obnove.

Prof. Marija Mihaljević, pozdravljajući nazočne u ime GMNG, koji je na čelu s prof. Mihaljević proveo preliminarna konzervatorsko-arheološka istraživanja , naglasila je da su u realizaciji projekta “Utvrda Gračanica – Lehowacz”, sudjelovali najvrsniji današnji poznavatelji sakralnog i profanog graditeljstva posebno Slavonije, ali i cijele Hrvatske: RATKO IVANUŠEC I ZORISLAV HORVAT.

O nalazima konzervatorsko – arheoloških istraživanja, zaštitnim radovima (građevinsku sanaciju utvrde izvela tvrtka “Doln” d.o.o. Nova Gradiška) i odabranoj koncepciji konzervatorske prezentacije govorio je Ratko Ivanušec, upoznavši nazočne da su zaštitni konzervatorski radovi započeti još 2009. godine kada je utvrda i uvrštena u program zaštite i očuvanja kulturnih dobara koje će financirati Ministarstvo kulture RH , sredstvima iz Državnog proračuna RH.

Potporu projektu, pri uređivanju prilaza utvrdi, dale su Hrvatske šume, Uprava šuma Nova Gradiška (dipl.ing. šum. Ivo Duvnjak i Davorin Pečnjak), Općina Cernik te brojni pojedinci koji su radili na konzervatorsko-arheološkom istraživanju.

Stanje utvrde Gračanica-Lehowacz predstavio je dr. sc. Zorislav Horvat i naglasio kako je utvrda u stvari dosta dugo poznata, ali i neshvaćena. – U početku je izgledalo da pripada ranijem vremenu, ali na kraju smo došli do definitivnog zaključka da se radi o protuturskoj utvrdi koja je građena oko 1500.g., nekako istovremeno kad i kaštel Cernik. Vjerojatno je trebala služiti kao obrana, straža prema turskim upadima, ali isto tako i kao mjesto za spašavanje glava okolnog stanovništva. Sagrađena je od kamena na način srednjovjekovnog planiranja. Sama nadgradnja je drvena i napravljena je prema općenito uslojenim načinima obrane u srednjoj Europi, a ne samo kod nas – istaknuo je, među ostalim Horvat.

Izložbu je svečano otvorio ugledni prof. arheologije Zvonko Bojčić istaknuvši da su „Srednjovjekovne utvrde jedna od najugroženijih skupina ili vrsta spomenika u ukupnoj kulturnoj baštini ne samo u Slavoniji, nego i u Hrvatskoj. Kako su dragocjen izvor podataka o načinu života, graditeljskim dostignućima, ogledalo gospodarskog i kulturnog razvoja u turbulentnom vremenu srednjeg vijeka, osjeća se potreba za njihovim istraživanjima. Zbog stanja očuvanosti žurno je potrebno poduzeti mjere zaštite od propadanja. Zbog povijesnog značaja i karakteristika u prostoru one su moguća turistička odredišta i ekonomski potencijal. Također su dokaz stalne borbe za opstojnost naroda u ovim krajevima, mjesta povijesnih događanja, važni, prepoznatljivi i nerazdvojni elementi krajolika. Stoga je pokretanje istraživanja i obnove srednjovjekovne utvrde Gračanica vrlo značajan projekt“ – rekao je prof. Bojčić.

Posjetitelje ove iznimno vrijedne izložbe, u vrijeme srednjeg vijeka vratili su nakratko SANDRA i ALEN MILINČEVIĆ – obučeni u srednjovjekovne kostime (kostime izradila prof. Marija Karlovčan Subić, viša kustosica Gradskog muzeja Nova Gradiška), ali i prekrasna srednjovjekovna glazba. Skladbu SCARBOROUGH FAIR ,nepoznatog autora, izvela je (solo i flauta) VANJA MARKESINA, prof. flaute uz klavirsku pratnju Silvije Muić Crljenković,prof. klavira u Osnovnoj glazbenoj školi Učilišta Relković.

U sklopu svečanosti održana je i 3D animacija ( autori: Ratko Ivanušec, Zorislav Horvat i Tomislav Martinović) o izvornom stanju utvrde oko 1500.-te godine te načinu konzervatorske obnove i prezentacije.

Izložba je otvorena do 15. prosinca, a može se razgledati svakodnevno od 8 do 15 sati, a dodatno utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Related Post

HSP ANTE STARČEVIĆ

Autor - 29/06/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 29. lipnja 2016. – Jučer je u restoranu Maksimilijan otvorena izložba slika Ivana Došlića. Izložbu je organizirao HSP…