IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE NOVA GRADIŠKA I OKOLICA

836 0

NOVA GRADIŠKA, 24. ožujak 2014. – Češka beseda Nova Gradiška i okolica sinoć je u vatrogasnom domu održala u novom ozračju izvještajnu skupštinu. Većinom se govorili hrvatskim, a sve više, kako je naglašeno i češkim jezikom

što je rezultat učenja češkog jezika. U duhu suradnje s ostalim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj mogao se čuti talijanski i ruski jezik. Bilo je to ugodno druženje članova novogradiške Češke besede sa predstavnicima Čeških beseda iz Kaptola, Bjeliševca, Lipovljana, Slavonskog Broda, Daruvara, Daruvarskog Brestovca i Gornjeg Daruvara, te novogradiških udruga s kojima godinama ostvaruju tijesnu kulturnu i prijateljsku suradnju. Sve ih je pozdravila Milada Konjić, predsjednica Češke besede Nova Gradiška i okolica.

Skupština je usvojila izvješće o radu i financijsko izvješće za 2013. godinu, te izvješća Komisije o imovini i Nadzornog odbora. Usvojen je i plan rada za 2014. godinu koji obrazložio tajnik Goran Bašić.

Zdravko Konjić izrazio je zadovoljstvo što se članovi okupljaju na brojnim manifestacijama i akcijama, druže se i, kako je naglasio uče češki jezik pod vodstvom Karla Kreičija. Istaknuto je i zadovoljstvo novim ozračjem koje je uslijedilo nakon izvanredne skupštine odražene prije godinu dana te posebno povratkom dijela članova koji su bili napustili udrugu koja trenutno ima 117 članova. Posebno je istaknuto aktiviranje pjevačke i dramsko-recitatorske skupine.

Kako je kazao Goran Bašić Češka beseda Nova Gradiška i okolica nastaviti će u narednom razdoblju s aktivnostima i manifestacijama koje su i do sada krasile njen rad. Nastavit će se s tečajem češkog jezika, na Strmcu održati tradicionalni Piknik, a po mogućnosti i organizirati taborovanje čeke mladeži, ne samo iz Nove Gradiške i okolice već i Čeških beseda s kojima se godinama održava zavidna suradnja. I ove će se godine, kao i lani na Danu češke kulture, predstaviti na Novogradiškom glazbenom ljetu te manifestacijama koje organiziraju druge Češke besede. Jedna od zadaća biti će i povećanje članstva.

Češka beseda Nova Gradiška i okolica će i dalje, kako je istaknuo Goran Bašić, njegovati češku kulturu i jezik i čuvati nacionalnu samobitnost.

Aktivnosti koje organiziraju vezanu se za novčana sredstva pa nisu izostale ni zahvale svima koji pomažu Česku besedu, od Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije i Saveza Čeha Hrvatske do privatnih poduzetnika.

 

Skupština je završila prigodnim programom na kome su nastupile pjevačke skupine domaće i Čeških beseda iz mjesta s kojima se ostvaruje dugogodišnja suradnja, te nastupom dramsko-recitatorske skupine. Nije izostalo ni tradicionalno druženje.

 

Fotografije: Momir Divjak / ngbuntovnici.hr

Related Post

UDRUGA “ZEMLJA PLEMENITA”

Autor - 04/12/2012 0
Klaster „Zemlja plemenita“ udruga za ruralni turizam za svoje sadašnje i potencijalne članove organizira seriju besplatnih edukativnih radionica pod nazivom…