„ JESEN U BRĐANIMA“ – SELO U KOJEM SU ŽENE PREVLADALE MUŠKARCE

1494 0

BRĐANI, 26. rujna 2010. – Kiša jeste naštetila, ali nije pokvarila manifestaciju koja je, iako održana tek drugu godinu, plijenila pozornost u Brđanima. Vjerujemo da će tako biti i narednih godina zahvaljujući vrijednim, ali i kreativnim ženama, koje su osmislile sadržaje, i pokrenule cijelo selo. Nazovimo to moderno u projektu, kako kaže Slavica Španić,

predsjednica Udruge žena Brđani, u čuvanja kulturne baštine i njenog prezentiranja. Budući da je ovo i gospodarska izložba dodajmo tome i riječi zamjenika župana Davora Vlaovića koji je kazao na otvaranju da izloženi proizvodi , uglavnom manjih gospodarstva, znače ulaskom u Europu živjeti bolje i kvalitetnije.

 

Na diku i ponos Brđana

 

Iako je ovo tek druga manifestacija, okićenim selom i gostoprimstvom Brđani se mogu podičiti. Jedinstveni su i po manifestaciji ali i po tome kako su uredili svoje selo.

– Druga gospodarsko-kulturna manifestacija „Jesen u Brđanima 2010. “ okupila je izlagače komercijalne i nekomercijalne proizvodnje, a tu su i brojni učesnici kulturno-umjetničkog programa.

Prošle godine smo to uradili prvi puta, onako za probu kako su nam naši stari pokazali. Ove su se angažirali mlađi. Izvukli smo stare alate, svaka kuća je okićena starim peškirima, prekrivačima, stoljnjacima i drugim ručnim radovima žerna, što doalskom u naše selo daje poseban utisak.

Nije sve ovo napravila samo Udruga žena Brđani. U pripremi su sudjelovale sve žene iz sela i svi naši ljudi. Mi smo se kao udruga registrirali da možemo negdje dalje ići i provoditi ovakve manifestacije. Udruga žena nije u ovome ništa izdvojena od žena koje u njoj nisu. Koliko znam na našoj općini ovakve manifestacije nema, a nema ni ovakvog angažiranja žena. Ovo ima samo u Brđanima. Prezentiramo ono što su nama ostavili naši stari, a što mi želimo prenijeti na mlade naraštaje. Općina Rešetari nam je prošle a i ove je godine pokrovitelj. Dobili smo potporu od Ministarstva poljoprivrede, a ove smo godine zahtjev poslali Ministarstvu turizma.

Općina Rešatari nam pomaže na sve načine da „Jesen u Brđanima“ što bolje organiziramo – kazala je Slavica Španić.

Učenici OŠ “Vladimir Nazor” Adžamovci

 

Potpora Općine Rešetari

 

Općina stoji iza ove manifestacije kao glavni pokrovitelj. Ovu smo manifestaciju kandidirali u Ministarstvo poljoprivrede kao manifestaciju ruralnog razvoja i u Ministarstvo turizma kao manifestaciju kao gospodarskog i ruralnog tipa.

Ovdje su u Brđanima žene malo prevladale muškarce, da se malo našalim. Razlog je što je prije dvije i pol godine osnovana udruga žena. Ovdje u selu nisu imali nikakvu manifestaciju i ovo je druga , i to jako uspješna. – kaže općinski načelnik Zlatko Aga.

Organizatore, ali i posjetitelje iznenadila je zamjenica župana Ružica Vidaković, koja je obučena u slavonsku narodnu nošnju, zajedno s Davorom Vlaovićem, otvorila ovu manifestaciju. Obećali su daljnju potporu Županije, a Davor Vlaović je donio i dobru vijest da će Ministarstvo turizma i financijski poduprijeti „Jesen u Brđanima“.

Kiša je tek na nekoliko sati odgodila prolazak svečanih konjskih zaprega kroz Brđane. U kulturno-zabavnom programu nastupili su Tamburaški sastav „Nehajski bećari“ iz Požege, KUD „Rešetari“, muška izvorna pjevačka skupina „Drežnik“, ženska pjevačka skupina „Vesele šokice“ Slavonski Brod i učenici OŠ „Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca.

Pjevačka skupina “Drežnik”

 

KUD “Rešetari”

 

Ženska pjevačka skupina “Vesele šokice”

 

Štand OŠ “Vladimir Nazor” Adžamovci

 

Štand Udruge žena Brđani

 

  

Related Post