JOŠ JEDAN SLUČAJ ZARAZE VIRUSOM ZAPADNI NIL

854 0

Muškarac (65) koji se prvi zarazio virusom Zapadni Nil na područja Brodsko-posavske županije i koji sada živi u Slavonskom Brodu je Novogradiščanin i bivši nastavnik u OŠ „Ljudevit Gaj“.

 

NOVA GRADIŠKA, 18. rujan 2012. –  Nakon 65-godišnjeg muškarca koji se zarazio u Vojvodini, žena stara 60 godina druga je pacijentica zaražena virusom Zapadni Nil u Brodsko-posavskoj županiji. Ovaj put nije riječ o uvezenom nego o autohtonom slučaju encefalitisa, a uzročnik je vjerojatno ptičji izmet koji ju je onečistio po licu i proširio se putem sluznice oka.

 

O petom po redu laboratorijski potvrđenom slučaju encefalitisa zapadnog Nila u Hrvatskoj jučer je izvijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

– Primljena je u bolnicu primljena 29. kolovoza s vrućicom. Nakon toga su se simptomi nastavili u smislu neurološke bolesti. Ona je hospitalizirana i prema našim informacijama izvan je životne opasnosti – izvijestila je dr. Marica Miletić-Medved, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i dodala da inkubacija encefalitisa traje od dva do 15 dana te istaknula kako pacijentica u tom razdoblju nije boravila izvan Brodsko-posavske županije.

 

Pacijentica (60) je iz šire okolice Slavonskog Broda i zaražena je izmetom i izlučevinama riječnog galeba dok je boravila u prirodi, na području Brodsko-posavske županije, po svemu sudeći polovicom kolovoza. Sekret ptice pao joj je na oko i nema sumnje da se virusom zapadnog Nila zarazila preko sluznice oka.

 

Dodajmo da se u prvom slučaju 65-godišnjeg muškarca koji se zarazio u Vojvodini, radi o Novogradiščaninu koji sada živi u Slavonskom Brodu, a bio je dugogodišnji nastavnik u OŠ „Ljudevit Gaj“.

Related Post