KATOLIČKA UDRUGA MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

868 0

NOVA GRADIŠKA – U srijedu, 11. veljače, na blagdan Gospe lurdske i Svjetski dan bolesnika, svečano je obilježen i dan novogradiškog ogranka Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Požeške biskupije.

 

U bolničkoj kapelici Uzvišenja Svetog Križa, svetu misu je slavio novogradiški kapelan, vlč Mario Mesić. U pozdravim riječima, među ostalim je rekao kako je Bogu sve moguće i da su, ovdje okupljeni, čvrste vjere, da ih BDM, Majka svih nas, zagovara pred Gospodinom. Ako budemo imali čvrstu vjeru, da znamo kao ona, svemu što Bog stavi pred nas reći „Neka mi bude“ i mi ćemo zadobiti ne samo tjelesno nego i duševno ozdravljenje. Dok slavimo Gospu lurdsku, rekao je Mesić, spominjemo se i članova novogradiškog ogranka HKUMST-a, pa ćemo moliti i za njih, da i dalje pristupaju bolesnicima s ljubavlju i strpljivo.

Mr Perica Matanović, župnik župe Bezgrješnog začeća BDM, dušobrižnik je u novogradiškoj bolnici i duhovnik članova udruge Hrvatskih katoličkih liječnika u Novoj Gradiški. Podsjetio je na poruku i poziv Gospe lurdske na obraćenje, ljubav i poniznost. Bog liječi, ali da bi netko zadobio Božje milosrđe, Gospa treba biti zagovornica. Baš kao u Kani, kad potaknut od Majke, Isus čini svoje prvo čudo. On Majku ne odbija, ni jedno uslišanje na njen zagovor. Na njezin zagovor svaki čovjek može doživjeti milost Božju, a to je ozdravljenje od fizičkih, psihičkih ili duševnih bolesti. Ovih zadnjih je u naše vrijeme sve više (zbog nezaposlenosti, razvoda braka, različitih hendikepa u životu…) Ako se čovjek u takvim trenutcima ne oslanja na Boga, puno trpi. Bog mu se zapravo nudi, kao i Gospa lurdska, kao pomoćnica i tješiteljica, ali ako čovjek nije dovoljno ponizan prihvatiti Božju ponudu – nema ozdravljenja, kaže Matanović. S.

Nada Valentić, predsjednica je ogranka HKUMST-a Požeške biskupije, u Novoj Gradiški. Ističe kako ogranak djeluje 12 godina i ima 30-ak članova. Svakog utorka u bolničkoj kapelici je misa za bolesnike, osoblje i vjernike iz grada (koji dolaze u posjet bolesnicima). Bolesnici na svim odjelima mogu primiti sakramente, pa Valentić zahvaljuje i medicinskim sestrama, koje nisu članice ogranka, za uspješnu suradnju i podršku. Mi smo tu prvenstveno radi pacijenata, da im služimo, ohrabrimo ih i uputimo im lijepu riječ, ali moramo raditi duhovno i na sebi. Zato sudjelujemo na duhovnim obnovama, hodočašćima i sl. kako bismo dobile snagu i poticaj za još strpljiviji rad, s još više ljubavi i volje. Duhovnik ogranka je vlč Milivoj Knežević, župnik u Orubici.

 

Medicinske sestre obišle su tradicionalno danas pacijente na svim odjelima novogradiške bolnice i poklonile im voće. Inicijativa je to Hrvatske lige protiv raka „Dr Zorislav Slović“ Nova Gradiška, čija predsjednica, Tereza Grgić, ističe kako već 8 godina, uz blagdan Gospe lurdske i Svjetski dan bolesnika, članovi Lige zajedno sa članicama HKUMST-a obiđu bolesnike i donesu im voća. Uz njih, to već godinama čini Mladež HDZ-a, ali i mladi iz drugih stranaka. Grgić poziva i Članove Udruge dijabetičara, „Kap ljubavi“, „Stoma-kluba“ i druge, neka toga dana posjete bolesnike, podijele s njima vrijeme i simbolično ih darivaju.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

TAEKWONDO KLUB “VUKOVI”

Autor - 02/05/2012 0
Dana 29. travnja 2012. godine održano je osmo po redu taekwondo natjecanje pod nazivom ”Bljesak”. Osnivači taekwondo kluba u Novskoj…

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

Autor - 04/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 4. veljače 2016. – U sklopu projekta „Društvo dijaloga – manje nasilja!“ koji Udruga gluhih i nagluhih provodi…