KONFERENCIJA ZA NOVINARE GO HDZ NOVA GRADIŠKA

698 0

Pozivamo ih na odgovornost prema građanima i da podrže projekte za njihovu dobrobit. Vidjet ćemo kako će se ponašati u idućem periodu. Naglašavamo da ne možemo trpjeti neke stvari koje su se do sada događale a koje su prelazile granicu dobroga ukusa, a na ucjenjivanja nismo spremni- kaže gradonačelnik Željko Bigović.

NOVA GRADIŠKA, 16. lipanj 2015. – Na danas održanoj konferenciji za novinare HDZ je obrazložio svoje viđenje stanja u Gradskom vijeću nakon posljednje sjednice

na kojoj su većinom ruku dnevni red izmijenili SDP i HDSSB i donijeli više odluka s kojima se HDZ-ovi vijećnici nisu složili.

 

Dr. Dražen Oršulić, predsjednik GO HDZ, gradonačelnik Željko Bigović, zamjenik gradonačelnika Dario Ban i općinski vijećnik Vlado Radošić govorili su o stanju u Gradu i nastalim političkim odnosima. Dr. Dražen Oršulić govorio je o stanju nakon lokalnih izbora u kojima je HDZ-e, kako je kazao, polučio odličan rezultat i nakon dugog niza godina dobio gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika.

– U Gradskom vijeću je bila složena situacija. HDZ je imao 6 mandata, a zajedno s koalicijskim partnerima HSS-om i HSP AS 8 od ukupno 18 vijećnika što nije bilo dovoljno za bi formiranje vlasti pa se pristupilo razgovorima s HDSSB-om. Nije postignut nikakav koalicijski sporazum, a ni dogovor u pisanom obliku, već samo dogovor da će HDSSB dati podršku HDZ-eu. Situacija je bila relativno dobra i stabilna godinu i pol dana. Redovito smo se sastajali, održavali zajedničke sastanke, pogotovo pred sjednice Gradskog vijeća.

Problemi su počeli kod donošenja proračuna u prosincu prošle godine koji je ipak prihvaćen. Na sjednici na kojoj je bilo izvršenje Proračuna za 2014. godinu SDP i HDSSB ga nisu podržali iako znamo da su rezultati bili vrlo pozitivni u financijskom dijelu, ali i u ostvarivanju zacrtanih programa, a koji su se odnosili se na rješavanje problema iz proteklih godina i vremena vlasti SDP-a.

Uoči sjednice koja je održana 2. lipnja gradonačelnik je sazvao pripremni sastanak na kome je bez većih problema usklađen dnevni red. Na toj su sjednici iskočile neke stvari iz postignutog dogovora i promijenjen je dnevni red – kazao je dr. Oršulić.

Preglasavanjem su promijenjeni članovi Odbora za izbor i imenovanja, kako ističe dr. Oršulić, na štetu HDZ-a. Preglasavanjem su izmijenjene i odluke o komunalnom doprinosu i socijalnoj skrbi. HDZ nije ni glasovao.

– Oni govore da je sve to u interesu građana, a naše je razmišljanje da je to u njihovom vlastitom interesu. Razumijemo politiku i političko djelovanje ali ovo što se sada dogodilo, a radilo se iza leđa, je čisto politikanstvo. Što će se dalje događati, možda neka dvostruka ili paralelna vlast. Možemo pretpostaviti da će biti novih opstrukcija od strane SDP-a i HDSSB-a – razmišljanja su dr. Oršulića koji dodaje da smo imali priliku vidjeti kakva je njihova suradnja bila u proteklom mandatu, da nije bila dobra i da se zna kako je završila.

HDZ i dalje nudi transparentno djelovanje, završetak započetih i rad na novim projektima.

– S nikim ne prekidamo suradnju i dalje ih pozivamo na odgovornost prema građanima i da podrže projekte za njihovu dobrobit. Vidjet ćemo kako će se ponašati u idućem periodu. Naglašavamo da ne možemo trpjeti neke stvari koje su se do sada događale a koje su prelazile granicu dobroga ukusa, a na ucjenjivanja nismo spremni – kaže gradonačelnik Željko Bigović.

Gradonačelnik Željko Bigović obrazložio je točke dnevnog reda koje su nametnuli SDP i HDSSB, a koje su, kako je rekao važne, za naše sugrađane i izvršenje proračuna.

– Ja želim politiku otvorenih ruku, korektnu i poštenu, a ako nešto nije u redu i ako misle da nešto trebamo mijenjati onda to treba i otvoreno kazati bez zakulisnih igara. Nisam došao na mjesto gradonačelnika radi realiziranja svojih financijskih i ostalih interesa nego da situaciju u ovom gradu značajno promijenimo jer smatramo da ovaj grad i naši sugrađani zaslužuju bolje upravljanje gradom što smo, uvjeren sam, pokazali u protekle dvije godine- kaže Bigović.

Osvrnuo se na dopune dnevnog reda, za koje kaže da nisu bile kvalitetno pripremljene i da se o njima nije moglo kvalitetno raspravljati. Govorio je o izmjeni odluke o komunalnom doprinosu.

– Građanima smo po jednu kunu željeli omogućiti što manji trošak za legalizaciju. Javili su se dušebrižnici koji kao žele pomoći mladim obiteljima koje će graditi kuće pa da i oni grade po jednu kunu. Nemamo ništa protiv da komunalni doprinos i svi porezi u gradu budu što je moguće manji ali moramo onda voditi računao o izvornim prihodima gradskog proračuna i kako financirati sve potrebe gradskog proračuna. Nitko se nije odrekao svojih prihoda od legalizacije, ni Hrvatske vode, a ni veliki dušebrižnici i arhitekti koji debelo naplaćuju svoje usluge tom istom siromašnom narodu, pola na račun dio u koverti na crno, i na toj sirotinji koju spominju i za koju vode brigu, su se obogatili i prevarili hrvatsku državu. Odluka o komunalnom doprinosu je usvojena i ona će dalje ići u proceduru – kaže Bigović.

Gradonačelnik je govorio i o izmjeni odluke o socijalnoj skrbi i podsjetio kakav je sve nered praćen nezakonitostima zatečen nakon preuzimanja vlasti te naporima koji su uloženi da se u područje socijalne skrbi uvede red i zakonitost.

Govorio je i o tome zašto nisu prihvaćeni amandmani kod izmjena i dopuna proračuna za 2015. godinu koje su predlagali SDP i HDSSB nazvavši ih politikanstvom. Naglasio je da je novac iz gradskog proračuna usmjeren na prioritetnije projekte koji su u tijeku ili pred završetkom te da zbog toga nisu u realizaciji manje prioritetni projekti kao što su, kako je naveo, prometnice u naselju Jug gdje su pojedinci kupili poljoprivredno zemljište i sada žele prodavati gradilišta.

Gradonačelnik i Dario Ban su govorili i o „omči oko vrata“ koju je nova gradska vlast naslijedila od bivše SDP-ove lasti a odnosi se na DING u koji je iz gradskog proračuna izdvojeno 15 milijuna kuna. Upitali su kuda je otišao novac i tko je upravljao DING-om.

Vlado Radošić je govorio o napadima na gradonačelnika i HDZ, te novogradiške udruge proistekle iz Domovinskog rata od strane SDF-a Veljka Džakule vezano za dobivanje koncesija za radio „Prkos“.

– Novogradiški branitelji će uvijek biti čuvari ovog grada i na usluzi svim građanima, te ustrajati da grad ide naprijed, pa nas začuđuje spoznaja da se ratni zapovjednik 121. brigade HV Josip Mikšić u prostorijama Radio Psunja susreo s Veljkom Džakulom. O kakvim se interesima tu radi prosudite sami – kazao je Radošić.

 

AUDIO PRILOG:

 

{saudioplayer}../audio/hdzkon6.mp3{/saudioplayer}Related Post

HDZ ZAHVALJUJE BIRAČIMA

Autor - 12/01/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 12. siječanj 2014. – Gradski odbor Hrvatska demokratska zajednica Nova Gradiška i njegov predsjednik Dražen Oršulić, dr.med. zahvaljuje…