Kružni tok na križanju Gajeve, Kraljevićeve i Kožarske pušten u promet

1852 0

Izvor novagradiška.hr, Foto Jakša Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 9. svibnja 2023. – Dovršeni su radovi izgradnje kružnog toka na križanju Gajeve, Kožarske i Kraljevićeve ulice te je nakon postavljanja odgovarajuće prometne signalizacije, križanje pušteno u promet. Skreće se pozornost da prometnim rješenjem ulaz motornim vozilima iz kružnog toka u Kožarsku ulicu nije dopušten, odnosno uključivanje u Kožarsku ulicu moguće je iz istočnog smjera Gajeve ulice. Mole se građani da prate novopostavljene prometne znakove i poštuju novu regulaciju prometa.

Radove je izvela tvrtka „Promet građenje d.o.o.“ iz Požege uz odobreno produljenje roka za 16 dana radi neplaniranih tehničkih poteškoća koje su se otklonile aktivnim sudjelovanjem predstavnika investitora, nadzornog inženjera i izvođača.

Naime, tek nakon skidanja svih postojećih slojeva stare prometnice uočilo se stvarno stanje konstrukcije mosta iznad Šumetlice kao i položaj instalacija koje nisu bile poznate u vrijeme projektiranja. Nakon pregleda konstrukcije mosta donesena je odluka o potrebi izrade prijelaznih ploča istočno i zapadno od mosta za što je od strane nadzornog inženjera za konstrukciju izrađen armaturni plan i troškovnik potrebnih radova. Istovremeno obaviještene su Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste (kao upravitelj ceste) o stanju konstrukcije mosta ispod ceste (podgled ploče i zidovi upornjaka). ŽUC je poslao građevinske stručnjake na procjenu stanja te na taj način, u slučaju potrebe, prihvatio obvezu sanacije dijela konstrukcije mosta koja nije u zahvatu.

Da bi se ispunili temeljni zahtjevi za novu građevinu i osigurala njegova trajnost i sigurnost bilo je potrebno izvesti dodatne nepredviđene radove koji su dinamiku izvođenja usporili (nabava posebnih brtvenih masa, hidroizolacija i ispune za dilatacijske reške) koje nisu građevinski materijal široke potrošnje.

Troškovnik vantroškovničkih radova iznosi 18.531,95 € bez PDV-a, odnosno s PDV-om 23.164,93 €. Za jedinične cijene predmetnog troškovnika izrađene su analize cijena koje su pregledane i ovjerene od strane glavnog nadzornog inženjera koji je dao suglasnost na cijene. Za iznos vantroškovničkih radova povećala se vrijednost ugovorenih radova način prikazan u donjoj tablici te je zaključen dodatak ugovoru:

Dakle, vrijednost ugovora osnovnog ugovora je povećana za 139.628,98 kn bez PDV-a, a ne za 535.296,61 kn kako je javno plasirano. U EOJN (elektroničkom oglasniku javne nabave) pogrešno je objavljen podatak u točki VII.2.3) na način da su navedeni iznosi s PDV-om, a trebali su biti bez PDV-a. Ova greška nema pravne težine, budući je zaključen ugovor s dodatkom prema gornjoj tablici.

Nakon završetka okončanog obračuna, prema očekivanim količinama stvarno izvedenih radova koje će obračunati Izvoditelj i dodatno pregledati nadzorni inženjer, očekuje se i manji iznos nego što je prezentirano u tablici.

Related Post

BRAVO MAJSTORI

Autor - 04/04/2016 0
SLAVONSKI BROD – Kuhari , mesari, frizeri i stolari zanimanja su za koja su danas u prostorijama Obrtničke komore Brodsko-posavske…

„TJEDAN NENASILJA“

Autor - 17/05/2012 0
Od 14. do 19. svibnja u Novoj Gradiški je u punom jeku „Tjedan nenasilja“ u organizaciji Novogradiškog kluba mladih –…