NAKON UHIĆENJA SOČKOVIĆA BROĐANI ČEKAJU ISTINU I O DRUGIM AFERAMA

748 0

Marija RADOŠEVIĆ, Glas Slavonije

SLAVONSKI BROD 25. srpanj 2011. – Nakon nedavne afere zbog preprodaje zemljišta u Sibinju, u kojoj su uz generala Mladena Kruljca uhićeni i lokalni moćnici, među kojima i šef županijskog HDZ-a Zdravko Sočković, u Slavonskom Brodu i okolici građani sa zanimanjem prate razvoj

situacije, nagađajući koga će sljedećeg dotaknuti Uskokova istraga, tko će iza rešetaka, hoće li se vratiti ukradeno… Oko imena Zdravka Sočkovića, naime, godinama se pletu priče o umiješanosti u korupcijske afere, iako do sada nisu podizane optužnice niti mu je išta dokazano. U posljednjim uhićenjima on je tek šesti okrivljeni, pod sumnjom da je Općinu Sibinj oštetio za 130 tisuća kuna jer je načelniku te općine Ivici Batiniću i članu Poglavarstva Ivanu Miškoviću naredio da na račun njegove tvrtke prebace sva sredstva s računa Općine (uključujući i sredstva jamčevine uplaćene na račun Općine radi otkupa poljoprivrednog zemljišta), kako bi mogao isplatiti plaće, što su oni, tvrdi Uskok, prihvatili. U usporedbi s milijunskim iznosima za koje se sumnjiče ostali uhićenici rekli bismo – prava sitnica. No Brođani godinama komentiraju “strahovladu glavnog lokalnog šerifa” prozivajući ga za sva kadroviranja u brodskoj (pa i novogradiškoj) bolnici, za upravljanje “Đurom Đaković” preko svojih ljudi u nadzornom odboru te tvrdeći kako njegova tvrtka VAM-ing neutemeljeno dobiva većinu poslova.

Među rijetkima koji su prokomentirali događanja bio je najaktivniji saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić. “Vertikala nesposobne i korumpirane vlasti, na svoju sliku i priliku, iznjedrila je istu takvu lokalnu vlast, kojoj je, preslikavajući obrazac ponašanja, svojstveno zapošljavanje po babi i po stričevima, napredovanje u službi ako si član HDZ-a itd. Zanimljiva je pojava da je bez obzira na strahovladu u županiji bilo hrabrih koji su podnosili prijave, u slučaju Sibinja još 2009. godine, a zbog čega je to tek sada došlo na red – mislim da je više pitanje politike nego pravosuđa”, rekao je Grubišić.

 

„Zavjet šutnje“

 

U Policijskoj upravi brodsko-posavskoj o svemu nema službenih izjava, jer je riječ o “uskočkom” predmetu. Neslužbeno pak doznajemo da se prema Uskokovim zahtjevima češljaju brojni slučajevi iz proteklih godina i osobe s brodskog područja. Možda je i zbog toga nakon Sočkovićeva uhićenja u Brodu i okolnim mjestima zavladao “zavjet šutnje”, a komentari i šuškanja prepušteni kuloarima.

Related Post