KUĆA SE OBRUŠILA NA KAMION

819 0

NOVA GRADIŠKA, 4. studeni 2010. – Danas oko 17 sati u Zagrebačkoj ulici na nogostup i cestu srušila se ruševna kuća. Dio kuće urušio se početkom travnja, a na opasnost da se sruši preostali dio kuće i ugrozi prolaznike novagra.hr je upozorila u svibnju. Večeras na sreću nije bilo ozlijeđenih, ali je oštećeno vozilo koje bilo parkirao dijelom na nogostupu, a dijelom na cesti. Kuća koja se srušila bila je minirana za vrijeme rata.

Evo što je novgar. hr pisala u svibnju o problemu ruševnih kuća:

 

Dvadeset godina nakon rata u novogradiškom kraj još uvijek je mnogo kuće o kojima nitko ne mari i koje su postale opasne za ljude. Oštećenja nastala uslijed granatiranja ili miniranja, ali i proteka vremena, takva su da im prijeti urušavanje, a neke se i ruše. Mnoge se nalaze uz ceste i nogostupe kojima svakodnevno prolaze pješaci. Najviše ih je na području općina koje su bile direktno zahvaćene ratom. U manjoj ili većoj mjeri danas su problem jedinica lokalne samouprave, jer vlasnici za njih ne mare ili žive u nekim drugim sredinama. Jedan od takvih kuća nalazi se i u Novoj Gradiški u Zagrebačkoj ulici. Početkom travnja dijelom se urušila i noću probudila stanovnike ulice. Dio cigle i žbuke osvanuo je na nogostupu. Ostaci kuće još uvijek stoje i opasnost su za sve koji nogostupom pored nje prolaze. Kako doznajemo vlasnici kuće, koja to više nije i parcele, na sudu se spore oko vlasništva. Ne mare za ugroženost prolaznika iako su to po zakonu obvezni. Kažu da neka kuću popravlja ili njene ostatke uklanja onaj tko ju je minirao. Prema obrazloženju Kate Gojević iz Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša vlasnici su obvezni ukloniti ostatke kuća i zaštiti prolaznike. Ukoliko to oni ne učine za sigurnost ljudi mora se pobrinuti jedinica lokalne samouprave. U slučaju kuće u Zagrebačkoj ulici obveza i odgovornost u slučaju da netko strada je na vlasniku, ali i na Gradu Nova Gradiška.

Sa krova susjedne kuće još prijeti opasnost. Kut zida od blokova i betona koji se odvojio tijekom urušavanja dospio je na krov ulaza.

 

Nakon prvog urušavanja 

Related Post

STRAVA U ULICI SLAVČA

Autor - 23/05/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 23. svibnja 2014. – Jučer, iza 15 sati, policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, zaprimili su dojavu i…

PROMETNA U BATRINI

Autor - 20/09/2012 0
BATRINA, 20. rujan 2012. – Jučer oko 20,15 sati u Batrini se dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno…

PROMETNA POLICIJA U AKCIJI

Autor - 08/09/2015 0
SLAVONSKI BROD – U proteklom tjednu od 31. kolovoza do 6. rujna prometna policija je provela niz preventivno-represivnih aktivnosti u…