KUD „TAMBURICA”: Prva tamburaška liga priprema se za obilježavanje 50. obljetnice

4618 0

Autor: Franjo Samardžić

STARO PETROVO SELO, 14. rujna 2020. – Kako doznajemo od Ivana Lekića, glazbenog pedagog, doajena hrvatske tamburaške glazbe i dugogodišnjeg voditelja tamburaškog sastava, KUD „Tamburica“ se priprema za obilježavanje 50. obljetnice. Imati će generacije petrovoselskih tamburaša što slaviti naredne godine, ali ne samo oni, već i svi zaljubljenici u tamburašku glazbu petrovoselskog kraja. Na ovu hvalevrijednu obljetnicu valja podsjetiti i sve one koji su uživali u njihovoj svirci i pjesmi na koncertima u domovini i diljem svijeta, od Češke, Njemačke, Danske, Švicarske i Italija do SAD-a, Kanade i Venezuele, gdje su naše iseljenike oduševljavali slavonskom pjesmom.

Kroz „Tamburicu“ je u proteklim godinama prošlo više tisuća članova i nekoliko stotina tamburaša. Njeni tamburaški sastavi i orkestri na koncertima i festivalima u domovini i diljem svijeta oduševljavali su, a orkestri na tamburaškim natjecanjima odnosili prestižna priznanja. Sve je to zapisao i bogato ilustrirao Ivan Lekić u spomenici koja će na 300 stranica biti tiskana u povodu 50. obljetnice.

Podsjetimo. Od utemeljenja 1971. godine „Tamburica“ je diljem svijeta bila produžena ruka domovine, a njeni tamburaši galili su srca i duše naših iseljenika. Utemeljitelji KUD-a „Tamburica“ bili su: Zvonimir Šagovac, Ivan Lekić, Nikola Rajšić, Zvonko Dragić i Josip Turkalj. Brojne generacije petrovoselskih tamburaša koji su svirali u KUD-u „Tamburica“, a koje je Ivan Lekić naučio svirati, promicali su tamburašku glazbu i Staro Petrovo Selo.

Bit će zato razloga da se 2021. godine u Starom Petrovom Selu, slavi, svira i pjeva.

Related Post