LIBERALKE – „Nasilnike, a ne žrtve u sigurne kuće“

557 0

22. rujan 2011. – Povodom Dana borbe protiv nasilja na ženama 22. rujna,

mi Liberalke želimo senzibilizirati javnost o ovome sveprisutnom problemu. Naime, unutar teme obiteljskog nasilja postoji niz neriješenih pitanja, problema u zakonodavstvu i u praksi.

Već se dvanaest godina s tugom i gorčinom prisjećamo tragičnog događaja na zagrebačkom općinskom sudu kada su brutalno ubijene tri žene, a ranjena jedna. Taj nas čin svake godine podsjeti na postojanje najperfidnijeg od svih vrsta nasilja, onog koji se događa upravo na mjestu gdje bismo se trebali osjećati najsigurnijim i najzaštićenijim. Koliko god se o toj temi pričalo u javnosti i koliko god se mjera donosilo to nikada nije dovoljno, sve dok postoji i jedna žena koja svoj dom ne osjeća kao sigurno mjesto za sebe.

Dugotrajan boravak žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja u azilima ili sigurnim kućama produljava njihovu traumu, pojačava osjećaj izoliranosti i odmak od normalnog života, te umjesto nasilnika zapravo kažnjava i getoizira žrtve. Zakon doduše predviđa udaljavanje počinitelja nasilja iz doma, no u praksi se to često ne poštuje, osobito ako je nasilnik i vlasnik nekretnine.

Liberalke traže dosljedno provođenje mjere trenutnog udaljavanja nasilnika iz doma, bez obzira na vlasništvo nad nekretninom i pritvaranje u slučaju ovakve opasnosti kad udaljavanje nije dovoljno za sigurnost žrtava. Izolirati treba nasilnike a ne žrtve.

Related Post