LIJEK ZA DUŠU: Danas je šesti put u Novoj Gradiški održana manifestacija „Cijeli grad čita“

881 0

Autor Franjo Samardžić

Nakon upriličenog otvorenja ove manifestacije ispred Gimnazije, osim na brojnim punktovima u gradu, čitalo se i u prostoru Dječjeg odjela Gradske knjižnice gdje je svaki čitatelj naglas mogao izabrati knjigu na dar

NOVA GRADIŠKA, 23. listopada 2018. -Šesti put za redom danas je u povodu Mjeseca hrvatske knjige 2018. i obilježavanja 23. listopada Međunarodnog dana glasnog čitanja održana tradicionalna akcija učenika srednjih i osnovnih škola „Cijeli grad čita“. Na punktovima gdje su se knjige naglas čitale priključili su im se i građani. I ove godine organizatori su bili Gimnazija Nova Gradiška i Gradska knjižnica Nova Gradiška. Pokrovitelj je bio Grad Nova Gradiška.

-Ovo je akcija koja je započela inicijalno u Gimnaziji Nova Gradiška prije šest godina. Akciju je potaknulo ministarstvo znanosti i obrazovanja, a danas je u tu akciju uključeno i Ministarstvo kulture. Riječ je o poticanju čitanja i općenito cijenjenja pisane riječi i knjige. Kao što znate i Predsjednica Republike Hrvatske također vodi kampanju „Hrvatska čita“. U vremenu kada smo sve više opčinjeni novim tehnologijama, kada nas sve više preuzima tehnologija odvojimo jedan školski sat i posvetimo tradicionalnoj knjizi, lijepoj i pisanoj riječi i čitanju – kazala jer prof. Ljiljana Ptačnik.

Danas su se čitale kratke učenika priče učenika Gimnazije Nova Gradiška, a cijela ova manifestacija bila je posvećena našem zavičajniku, književniku svjetskog glasa, Miri Gavranu. Nakon upriličenog otvorenja ispred Gimnazije, osim na brojnim punktovima u gradu, čitalo se i u prostoru Dječjeg odjela Gradske knjižnice gdje je svaki čitatelj naglas mogao izabrati knjigu na dar.

Kako je danas prošla manifestacija „Cijeli grad čita“, posebno odazivom osnovaca i srednjoškolaca, zadovoljna je ravnateljica Gradske knjižnice prof. Biljana Dakić.

-Jako puno znači uzeti knjigu u ruke, osjetiti miris knjige i imati je u trenutku kada osjetimo potrebu za „ljekovitim“ trenucima duše. Puno znači i učenicima koji su danas ovdje u velikom broju, a isto tako i starijima, ali i onima malima iz Dječjeg vrtića. Mali i veliki priključili su se danas u Novoj Gradiški nacionalnoj kampanju čitanja – kazala je prof. Biljan Dakić i dodala da je jako potrebno čitanje, posebice čitanje naglas.

Related Post

Izložba Gordane Bralić

Autor - 05/11/2019 0
Fascinira čistoća radova u metežu današnjih vizualnih i inih podražaja… NOVA GRADIŠKA – Odmjereni odnosi crnoga i bijeloga gotovo uvijek…

TRODNEVNICA NA GOSPINOM POLJU

Autor - 02/09/2020 0
Priprava za blagdan rođenja „Majčice mila, Majčice draga, Na Gospino polje uvijek zoveš blaga…“ I ove godine bit će trodnevnica…