LJEPOTA PRIRODE KROZ PUTOPISE KREŠIMIRA SLOBODNJAKA: Rijeka Krupa

1672 0

Autor: Krešimir Slobodnjak

Zadnji dio putopisa o Zrmanji posvetiti ću njenom vrelu i pritocima. Najveća i najljepša pritoka Zrmanje je rijeka Krupa. Izvire iznad istoimenog mjesta podno Velebita i nakon deset kilometara ulijeva se u Zrmanju. Na krupi postoji nekoliko prelijepih slapova prvi već nakon kilometar toka. Ubrzo nakon prvog slapa nalazi se neprocjenjivi sakralni objekt manastir Krupa koji datira još iz 1317. godine. Uz manastir je rijeka dosta široka sa nizom manjih slapova i poznato je izletište. Daljim tokom Krupe dolazimo do mjesta gdje se riječica Krnjeza ulijeva u nju. Dakle Krnjeza je pritoka Krupe i jedna je od najkraćih hrvatskih rijeka duga samo 600 m te veći dio godine zna presušiti. Zatim dolazi najpoznatije mjesto na Krupi, Kudin most. Legenda kaže da je most izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Kudi u spomen, most je dobio ime. Zbog svoje vrijednosti, most je danas preventivno zaštićen kao spomenik kulture. Most je dugačak 109 m, prosječne širine 1,50 m. Sastoji se od 12 lukova od sedre koji se izmjenjuju s kamenim dijelovima trase a izgrađen je na prijelazu iz 18 u 19 stoljeće. Do mosta postoji markirana staza iz mjesta Golubić. Nakon toga ima još nekoliko slapova i dolazimo do mjesta ulijevanja Krupe u Zrmanju. Do ovog mjesta isto postoji markirana staza.

Izvor – vrelo Zrmanje nalazi se kod istoimenog naselja Zrmanja vrelo ispod gotovo okomite stijene koja se zove Misije. Misije su visoke skoro 200 m i podnožje su planine Poštak. Ubrzo nakon samog vrila nalazi se brana Prezid koja je sagrađena 1924 i služi za reguliranje njezina toka.

Related Post

Najbolji sportaši Županije

Autor - 20/01/2012 0
Miroslav Samardžija iz Nove Gradiške, dobitnik je nagrade Zajednice sportskih udruga i saveza za izuzetan doprinos razvoju sporta   SLAVONSKI…