NOVAGRA PREDSTAVLJA DOBITNIKE GRADSKIH PRIZNANJA: Miro Gavran proglašen Počasnim građaninom Nove Gradiške

1092 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 8. prosinac 2019. – Grad Nova Gradiška u prigodi Dana grada dodijelio je Povelju počasnog građanina grada Nove Gradiške, suvremenom hrvatskom autoru Miri Gavranu, za osobite zasluge u promicanju vrijednosti koje doprinose stvaranju ugleda Nove Gradiške i Republike Hrvatske u svijetu. Povelju su mu na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručili gradonačelnik Vinko Grgić i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić.
-Poštovana predsjednice Gradskog vijeća gospođo Ljepša Rakas Vujčić, poštovani gradonačelniče gospodine Vinko Grgić, uvaženi gosti, dame i gospodo. Dopustite mi da u ime svih nagrađenih izrazim zahvalnost što je naš rad prepoznat i vrednovan o što ste nam time ukazali veliku čast.
Nova Gradiška je svima nama puno pružila u našim počecima. Zahvaljujući ovome gradu mi smo, ovo što smo danas, svojim radom uspjeli vratiti barem djelić onoga što smo primili u svojim formativnim godinama. Ova priznanja nas obavezuju da u budućnosti svojim djelovanjem uznastojimo na afirmaciji Nove Gradiške. Zahvalni smo svima koji su sudjelovali u obrani ovoga grada u ratu, onima koji su ga obnavljali nakon rata, u poraću, a sretni smo dana vidimo da Gradiška iz mjeseca u mjesec postaje ljepše i sve perspektivnije mjesto za život.
Današnji dan doživljavam danom zajedništva ovoga grada koji nam je svima u srcu. Što se mene osobno tiče i titule počasnog građanina koja mi je dodijeljena, dopustite mi da ponovim ono što sam izrekao kada mi je Vinko na 5. letu s Gavranom objavio da ću dobiti tu počast. Rekao sam da je za nekoga, poput mene, koji je rođen u selu, postati počasnim građaninom jednog grada, najveće moguće priznanje.
Još jednom zahvaljujem u ime svih nas na priznanjima koja su nam dodijeljena. Čestitam Dan grada i župni blagdan – kazao je Miro Gavran.


Miro Gavran je suvremeni hrvatski autor rođen 1961. godine u učiteljskoj obitelji u slavonskom selu Gornja Trnava, nedaleko Nove Gradiške. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.
Jedan je od rijetkih živućih dramatičara u svijetu koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji je od 2003. do 2009. djelovao u Slovačkoj u Trnavi, 2013. se održao u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. djeluje u Češkoj u Pragu, pod nazivom GAVRANFEST. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu .
Debitirao je 1983.godine s dramom KREONTOVA ANTIGONA u Dramskom kazalištu GAVELLA. Do sada je napisao pedeset kazališnih tekstova.
Premijerno je igran diljem svijeta: od Rotterdama do Sydneja. Objavio je deset romana.
Miro Gavran je s puno emocija i humora napisao deset knjiga za djecu i mlade.
Dobio je tridesetak književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a među njima i Nagradu CENTRAL EUROPEAN TIME 1999. koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus u Budimpešti u Mađarskoj , te Nagradu EUROPSKI KRUG 2003. za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima.
U studenome 2017. Hrvatski kulturni klub iz Zagreba dodijelio mu je GODIŠNJU NAGRADU ZA PROMICANJE HRVATSKE KULTURE U SVIJETU , dok je u prosincu iste godine dobio u Beču prestižnu europsku nagradu „Dr. Alois Mock Europa Preis“. U ožujku 2018. godine dobio je ZLATNI ORDEN ZA ZASLUGE U REPUBLICI AUSTRIJI od predsjednika Republike Austrije.
Napisao je i scenarije za televizijske filmove Djed i baka se rastaju i Zabranjeno smijanje.
U Vilniusu, u Litvi , prema njegovoj komediji „Papučari“ snimljen je 20013. film „Kako ukrasti ženu“ na litavskom jeziku , koji je u prvom mjesecu prikazivanja u kinima u toj zemlji imao više od stotinu tisuća gledatelja.
Gavran je napisao i tri libreta za mjuzikle.
Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu.
Radio je kao dramaturg i kazališni ravnatelj Teatra ITD. Od siječnja 1993.godine živi i radi kao profesionalni pisac. Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo se proučava na brojnim sveučilištima diljem svijeta.
U sklopu 1. LETA S GAVRANOM u Novoj Gradiški je u listopadu 2015. održan Međunarodni simpozij MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC, godinu potom objavljen je istoimeni zbornik s tekstovima šesnaest autora iz četiri zemlje.
Od svoje dvadesete godine živi u Zagrebu. Oženjen je glumicom Mladenom Gavran, s kojom je 2002.godine osnovao Teatar GAVRAN. Njihov sin Jakov je glumac.
-Ponosni smo na ovog čovjeka, njegovo djelo i podrijetlo, stoga je gospodin Miro Gavran predložen za ovo najviše gradsko priznanje – istaknuo je na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.
Narednih dana opširnije ćemo pisati o prestižnim nagradama i priznanjima koje je Miro Gavran dobio u posljednjih nekoliko godina.

Related Post

Poginuo Josip Čaić (28) iz Vrbja

Autor - 05/02/2018 0
VRBJE – Nakon završenog policijskog očevida Policijska uprava brodsko-posavska izdala je dodatno priopćenje u vezi prometne nesreće i smrtnog stradavanja…