LOGORAŠI SRPSKIH LOGORA IZ DOMOVINSKOG RATA POSJETILI STARU GRADIŠKU – TIHOMIR PURDA SE NALAZI U ZATRVORU ZBOG NEMARA DRŽAVNIH INSTITUCIJA

960 0

STARA GRADIŠKA, 3 veljače 2011. – Oko stotinu logoraša srpskih logora iz vremena Domovinskog rata dana s se tradicionalno okupilo u Staroj Gradiški gdje je također bio jedan od logora. Prisjetili su se vremena provedenog u logorima i ukazali na slučaj svog kolege Tihomira Purde koji se nalazi u zatvoru u Zenici. – Logoraši su nezadovoljni zbog slučaja našeg

kolege logoraša Tihomira Purda jer se nalazi u zatvoru u Zenici zbog toga što su naše institucije propustile odraditi ono što im je bio zadatak . Imali su podatak da Interpol traži Purdu i ostale. Ne znamo što će se s njim dogoditi . Nije pošteno od našeg MUP-a da nije obavio nužne razgovore i poništio te zahtjeve na vrijeme kada je to trebalo odraditi – kazao je Ivan Lipak iz Gline, koji je svoje logoraške dane proveo u logoru u Kninu, zajedno sa još 16 branitelja.

Danas je u Staru Gradišku došlo oko stotinu logoraša srpskih logora u vrijeme Domovinskog rata. Svrha dolaska u Staru Gradišku je, kako ističu, ista kao i prethodnih godina, a to je posjetiti mjesto bivšeg logora i prisjetiti se bivših stratišta pod geslom „Da se ne zaboravi“.

– Kroz logor Stara Gradiška je prošlo prema nekim evidencijama, ne mogu tvrditi koliko točno logoraša. jer svi logoraši nisu bili evidentirani. Sigurno ih je bilo najmanje 670 ljudi, a najmanje sedam je ubijeno, od kojih su 3 s područja Stare Gradiške, 2 iz Novske i po jedan iz Slunja i Nove Gradiške. Prije nekoliko godina smo postavili spomen ploču na ulazu u zatvor gdje se okupljamo svake godine, položimo vijence i zapalimo svijeće. Ove smo godine došli u nešto većem broju. Došlo je 40 logoraša iz Siska i 50 iz Slunja. Došao je naš predsjednik iz Vukovara. Općina i načelnik Velimir Paušić su nas ove, kao i prošlih godina lijepo primili. Doći ćemo i naredne godine – kazao je Ivan Lipak, predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša za Sisačko-moslavačku županiju.  

Općinskom načelniku Velimiru Paušiću bivši logoraši su uručili zahvalnicu zbog osobnog napora i potpore koju svake godine pruža logorašima.

Nakon što su položili vijence i zapalili svijeće bivši logoraši srpskih logora su se družili i evocirali sjećanja na logoraške dane.

 

Related Post

Pjesnikinja Martina Peunić

Autor - 05/11/2011 0
Najsvečaniji dio obilježavanja Dana općine Stara Gradiška i svečane sjednice Općinskog Vijeća bio je dodjela općinskih priznanja i proglašenje počasnim…