OPĆINA STARA GRADIŠKA: Unapređuju se uvjeti života stanovništva kojeg je iz godine u godinu sve manje 

2973 0

Prenosimo iz NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA 2022. 

 

  Općina Stara Gradiška  je u 2022. godini,  u kojoj se  nakon pandemije koronavirusa  normalizirao život,   završila ili  privela kraju niz projekata.  Započela  je i nove projekte kojima je   nositelj i projekte  koji  se   provode  s partnerima. 

   -Najznačajniji projekt koji smo završili 2022. godine  je  uređenje bivše kino-sale, sada  Doma kulture  kojeg razmišljamo nazvati  Sala „Staro kino“. To je projekt koji je financiran  kroz mjere ruralnog razvoja u stopostotnom iznosu    sredstvima  EU   ukupne  vrijednosti oko 4 milijuna kuna. Potpuno je rekonstruiran i uređen sa dvije sale, kuhinjom i hladnjačom i sanitarnim  čvorovima. 

   U 2022. godini smo dobili dio novaca, a dio očekujemo od Agencije  za plaćanje u poljoprivredi  koja provodi mjere   regionalnog razvoja. Imali smo svoje financijske rezerve tako da se nismo morali zaduživati i  sami smo financirali sve aktivnosti. 

   Vezano uz Dom kulture imamo još dodatnih ulaganja  i malih završnih radova tzv. „šminkanja“ što planiramo obaviti  tijekom iduće godine. Planiramo urediti okoliš oko doma pa  smo krenuli u izradu idejnog rješenja prostora ispred starog zatvora  koji se urušava i koji  je zaštićeni spomenik kulture. Nažalost,  krov je propao  uslijed atmosferskih utjecaja i neodržavanja, a zbog urušavanja doći će do toga da se  u njega neće moći ući.  Tijekom naredne godine uredit ćemo  memorijalni prostor ispred  zatvora u sklopu   uređenja Doma kulture  i ulaza u zatvor. Već smo angažirali  arhitektu koji je izradio idejno rješenje, koje nam se svidjelo i krenuli smo u izradu  glavnog  projekta.

   Od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi  kroz projekte ruralnog razvoja  uredili smo staze u parku na Cvjetnom trgu. Projekt je bio u vrijednosti 300.000 kuna  od kojih je Općina dobila 230.000 kuna bespovratnih sredstava.   Tijekom  iduće godine uredit ćemo  hortikulturu  i parkove budući su postojeći parkovi stari, a   nevrijeme i pijavica  koju smo imali je   uništila  20-30 stabala.  U parku  na Cvjetnom trgu planiramo napraviti dječje igralište. 

Od većih projekata u 2022. godini  je  nastavak modernizacije ceste u Industrijskoj zoni   prema tvrtki Sava. Pokraj tvrtke Fagus  smo  napravili cestu, a  do kraja ove godine još planiramo napraviti parkiralište i postaviti rasvjetu. Projekt je u vrijednosti preko milijun kuna.

Projekti „Pametnih gradova i općina“ 

Imamo druge manje projekte, a  sredstva za jedan  smo dobili na natječaju  za sufinanciranje  projekata  Pametnih gradova i općina od Fonda za energetsku učinkovitost.   Uz ostalo obuhvaća  zaštitu  okoliša, prirode  i klimatske promjene,  poboljšanje sigurnosti građana i imovine, upravljanje  općinom i uslugama i  obrazovanje što  u konačnici znači  bolju kvalitetu života građana.   Imamo tu  dva projekta.  Jedan je postavljanje  video  nadzora na divlja odlagališta, a  drugi   postavljanje 5 meteo-stanica  na području općine, a  namijenjen je  našim poljoprivrednicima  kojima će  biti  dostupni svi prikupljeni  podaci.

    Uvodimo novi softver u Općinu  koji će omogućiti da se  sva arhiva  i poslovanje digitalizira i  tako zadovolje zakonske obveze  za iduću godinu vezane za transparentnost  proračuna.  Dobivali smo i do sada najbolje ocjene za transparentnost proračuna,  ali od iduće godine svi računi će morati biti dostupni  građanima na uvid. 

 

Projekta „Zaželi“

Očekujemo početak novog projekta „Zaželi“. Imali smo sastanak u Općini Okučani sa  predstavnicima socijalne skrbi gdje nam je  rečeno da će proći svi projekti koji su   prijavljeni. Projekt je ponovo kandidiran na šest mjeseci preko LAG-a Zapadna Slavonija   i ponovo ćemo ga  provesti sa općinama  Gornji Bogićevci i  Okučani. Očekujemo da  će od iduće godine projekt „Zaželi“ ići na duže razdoblje od tri godine. Pokazao  se odličnim i  korisnim,  kako za korisnike tako i za zapošljavanje  teško zapošljive  starije ženske populacije.

 

Energetska obnova stambenih zgrada u Staroj Gradiški

 Od ostalih projekata  koje planiramo  u slijedećem razdoblju je  energetska obnova stambenih  zgrada u Staroj Gradiški koje su u mješovitom vlasništvu. Kod većeg dijela u vlasništvu  su Republike Hrvatske, a ostalima su vlasnici fizičke osobe kojima su darovane. Država je ušla u projekt energetske obnove koju će financirati100 posto. Jedino što je trebalo napraviti  je projektna dokumentacija  koja je napravljena  sredstvima od povećanja pričuve  s čime su se vlasnici složili.  Općina je sudjelovala u  sufinanciranju fizičkim osobama koje stvarno žive u naselju Stara Gradiška   i oni neće osjetiti povećanje pričuve.  Projekti su napravljeni i predani Središnjem   državnom uredu  za obnovu i  stambeno zbrinjavanje. Tijekom jeseni se očekuju natječaji za dvije zgrade  u Ulici kralja Petra Svačića i na Cvjetnom trgu. Njihova vrijednost je preko 12 milijuna kuna.

Slijedeće godine energetski će se obnoviti dvije zgrade  u Ulici kralja  Tomislava.  Preko 30 milijuna kuna će biti utrošeno u energetsku obnovu za izmjenu stolarije,  stavljanje  izolacije,  saniranje krovova  i ostalo.

Velik je to projekt ako uzmemo u obzir da su zadnjih godina napravljene tri nove zgrade  u vrijednosti preko 15 milijuna kuna. Država će u kratkoročnom razdoblju uložiti preko 50 milijuna kuna  u stambeni fond u Staroj Gradiški. 

 

Brza cesta most na Savi Gradiška -autocesta

 Na području Općine Stara Gradiška  se gradi brza cesta  za spoj na autocestu od novog mosta preko Save koji je završen.    Imamo tu i  zapošljavanja   ljudi koji  rade na toj cesti. Novi most je dobio najprije  naziva  Most Okučani što stanovništvu nije najbolje prihvatilo  smatrali da nije prikladan. Imamo jako dobre donose s našim susjedima u  prekograničnoj Gradiški    i smatrali smo da most treba dobiti drugi naziv.  Uspjeli smo   utjecati na Hrvatske ceste i dobili pozitivno  mišljenje na naš prijedlog  i most će se zvati Most Gradiška. Smatram da je to pravo ime za most.. 

Dobra suradnja  

S  Brodsko-posavskom županijom, kao i proteklih godina, dobro  surađujemo i  planiramo projekte.  Jedan je projekt u šumi Prašnik   koja je pod upravljanjem  Javne ustanove  Natura Slavonika,  koja upravlja zaštićenim područjima  na području županije. Planiramo projekt Interpretacijskog centra   vezan za šumu Prašnik koji je poseban rezervat  šumske vegetacije. Ostatak je slavonske prašume hrasta lužnjaka u neposrednoj blizini Novog Varoša.       Surađujemo  s drugim  općinama, posebno s općinama  Okučani i Gornji Bogićevci   u razmjeni informacija   i  projektima od zajedničkog interesa.  Imamo zajedničkog komunalnog redara,  razgovarali smo  i  o zajedničkom   poljoprivrednom redaru, te    spajanju  drugih poslova od zajedničkog interesa  gdje  bi to bilo isplativo,  kao što je naprimjer,  komunalni pogon i slično.  

    Svi  imamo zajednički problem,  a to je  ograničenje  iz  2010. godine, da  samo 20 posto izvornih prihoda   možemo namijeniti  na plaće. Iz godine u godinu se smanjuje  broj stanovništva i poreznih obveznika, a   povećava  neoporezivi dio plaće  koje  su manje nego što je prosjek RH. Najnoviji popis stanovništva  pokazuje  našu  realnost    na koju upozoravam   već 15 godina koliko sam načelnik, a to je demografija kao naš najveći problem.   To je  problem  koji će nas moriti u idućim godinama,  ne samo našu općine,  već kompletnu RH.  

  Imamo proračun sve manji i manji i  manje sredstava.  Zakonski ne možemo nikoga zaposliti, a sadašnji  broj zaposlenih je  nedovoljan  jer  nam država  nameće nove obveze  koje  moramo izvršavati  jer smo  isti prema državi,  mi sa tisuća stanovnika i grad s 10.000   stanovnika.  Sve dok se ne makne taj relikt prošlosti od  20 posto izvornih prihoda za  plaće  mi sve projekte koje smo zajedno  zamislili    nećemo  moći realizirati – navodi općinski načelnik Velimir Paušić.    

Related Post