Manifestacija „SAČUVAJMO STARE SORTE CERNIK“ još jednom okupila zaljubljenike u stare sorte voća i povrća 

1033 0

CERNIK,  5. ožujka  2022. – Udruga vinogradara i voćara općine Cernik, zajedno  s partnerima, okupila je još jednom  u Cerniku  na tradicionalnoj i hvalevrijednoj manifestaciji „SAČUVAJMO STARE  SORTE CERNIK 2022.“ zaljubljenike u stare sorte  voća, šumskih voćkarica i povrća.  Razmjenjivalo se  sjemenje starih, povrća, začinskog i ljekovitog bilja, plemke i sadnice  voća. 

Bio je to još jedan doprinos afirmiraju   stari autohtonih sorta voća i povrća i poticaj   da ih se što više  vrati u vrtove, voćnjake i okućnice   i  potakne njihova proizvodnja.  Ni ove godine nije izostao  ni stručno-edukativni  sadržaj kao veoma značajan  dio afirmiranja starih sorta i potpora   zaljubljenicima  u stare sorte i voćarima koji se bave suvremenom proizvodnjom u    u  podizanju  nasada. Stručna predavanja  održali su   prof. dr. sc.  Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji je govorio o suvremenoj proizvodnji  šljive i trešnje , dr. sc. Silvio Šimon iz Ministarstva  Poljoprivrede  koji je govorio o  izazovima suvremenog voćarstva. Mirko Veić, čuvar starih sorta voća,  je govorio  o iskustvima  u spašavanju i  čuvanju  starih sorta voća. 

Organizatori  mogu biti više nego zadovoljni odazivom ljubitelja starih sorti  i  posjetitelja   koji su  napunili Hrvatski dom i koji su, kako ih je istaknuo  općinski načelnik Vitomir Žakić,  došli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Pohvalio je  njihovu hvalevrijednu  upornost   ukazujući  na doprinos koji  daju  u  razvoju voćarstva  i povrtlarstva, pogotovo u očuvanju starih sorta.    Najavio je  naredno okupljanje na jesen ove godine kada će  pokazali  što su to radili i proizveli ove godine. Zadovoljstvo je, otvarajući ovu manifestaciju,  izrazio  županijski pročelnik Željko  Burazović  ukazujući na  njen značaj i potporu  koju  u njenoj organizaciji imaju  Općina Cernik i  Brodsko-posavska županija. 

Partneri Udruzi vinogradara i voćara bili su   Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, LAG-u  Zapadna Slavonija, Udruga „Živa zemlja“ i OPG Hudolin,  a pokrovitelji Općina Cernik, Hrvatske šume – Uprava šuma Nova Gradiška i  Žakić  commerce d.o.o..

Related Post