MEĐUNARODNI DAN UČITELJA: Forum za slobodu odgoja dodijelio Priznanja „Stjepan Cipek”

1969 0

Zagreb, 4. listopada 2018. – Uoči obilježavanja Međunarodnog dana učitelja, Forum za slobodu odgoja je objavio izjavu u kojoj snažno naglašava važnost učiteljske profesije za društvo i budućnost.

U Izjavi se ističe kako je učiteljska profesija “ona bez koje nema ni ekonomskog ni socijalnog rasta bilo koje zemlje. Najvažnija uloga učitelja je, u suradnji s roditeljima, pripremiti djecu i mlade za život, za odgovorno sudjelovanje i aktivan doprinos društvu u kojem žive te od njih stvoriti osobe koje će imati razvijeno kritičko mišljenje i biti spremne odgovorno prihvatiti izazove koji stoje pred njima. Ili kako je to sažeo Andreas Schleicher, jedan od tvoraca međunarodnog PISA istraživanja: „Stvar je u tome da učenike trebamo pripremati za njihovu budućnost, a ne za našu prošlost!“.”

Trenutna situacija je takva da su “u Hrvatskoj učitelji oni čije se profesionalno dostojanstvo ne cijeni, oni koji još uvijek imaju ispodprosječne plaće, oni čiji se rad propituje, čiji se prekovremeni rad ne cijeni, koji često rade u vrlo lošim uvjetima bez nužnog materijala za kvalitetan rad te oni u čije se cjeloživotno učenje i stručno usavršavanja ulaže minimalno često ne odgovarajući na njihove stvarne potrebe.”

Bez obzira na sve, ističe se u Izjavi, “Hrvatska se može pohvaliti uistinu sjajnim učiteljima i izvrsnim školama koje često nalaze inovativne načine kojima će ostvariti svoju viziju i misiju, organizirati zanimljivu i kreativnu nastavu koju će učenici voljeti, a školu učiniti mjestom u kojem rastu sretna djeca. Jedno je sigurno, škole u Hrvatskoj danas su puno bolje nego što su bile, a zasluge za to možemo pripisati jedino učiteljima i njihovom entuzijazmu, pristupu promjenama „odozdo“ ne čekajući obrazovnu politiku da nešto učini za njih.”

Na kraju izjave Forum za slobodu odgoja upućuje iskrene čestitke svim učiteljicama i učiteljima povodom Međunarodnog dana učitelja!

Dodijeljena Priznanja “Stjepan Cipek”

Uoči Međunarodnog dana učitelja Forum za slobodu odgoja je 4. listopada na svečanoj dodjeli uručio Priznanje Foruma za slobodu odgoja za 2018. godinu “Stjepan Cipek” zaslužnim učiteljicama i školama koje su se istaknule u primjeni suvremenih oblika rada, kao i u demokratizaciji i unapređenju ukupnog života škole te aktivno sudjelovale u mnogim projektima i programima u suradnji s Forumom.

Ovo Priznanje je iskaz zahvalnosti i poštovanja prema svima onima koji su doprinijeli ostvarenju vizije Foruma za slobodu odgoja. Dobitnici ovogodišnjeg priznanja su:

  • u kategoriji “Škola Foruma za slobodu odgoja”: OŠ Ivana Meštrovića iz Zagreba, II OŠ Vrbovec, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Gimnazija Bernardina Frankopana, Ogulin
  • u kategoriji “Učiteljica Foruma za slobodu odgoja”: Snježana Prusec-Kovačić, OŠ Vugrovec – Kašina; Gordana Ljubas, OŠ Ivana Meštrovića u Zagrebu; Marina Mirković, Tehnička škola Požega;  Željka Štampar Zamuda, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica.
  • u kategoriji “Stručna suradnica Foruma za slobodu odgoja”: Koraljka Mahulja Pejčić, OŠ Ivana Zajca, Rijeka

Čestitamo svim dobitnicima i dobitnicama!

 

Related Post