MEĐUNARODNA LIKOVNA STVARAONICA „PETROVIĆ“ REŠETARI

1301 0

U znaku 110. obljetnice rođenja kipara Antuna Petrovića

 REŠETARI, 12. – 13. lipanj 2010. – Na 13. likovnoj međunarodnoj likovnoj stvaraonici u Rešetarima 12. i 13. lipnja, uz domaće članove Likovne grupe „Petrović“, okupilo se 30 slikara iz Hrvatske, SAD, Makedonije, Slovenije i BiH, među njima i osam akademskih sluikara . Ovogodišnja likovna

 stvaraonica je jedna u nizu manifestacija posvećena kiparu Antunu Petroviću, čije ime nosi Likovna grupa. Likovnu stvaraonicu otvorio je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana.

– U ovim teškim vremenima, kada samo pričamo o negativnostima, ugodno je biti ovdje na jednoj kulturnoj manifestaciji koja promiče općinu Rešetari i Brodsko-posavsku županiju izvan granica naše Županije i izvan Hrvatske, s čime se ponosimo. Županija je pomagala i nastaviti će poticati vaše aktivnosti – kazao je Davor Vlaović i istaknuo da je KLD „Rešetari“ jedno od najaktivnijih u županiji.  

– Približavamo se završetku obilježavanja 110. obljetnice rođenja Antuna Petrovića. Imali smo 11. lipnja otvoprenje njegove izložbe u Domu kulture u Novoj Gradiški, tu je izložba u Zagrebu otvorena 31. svibnja, a ide u tisak i monografija o našem kiparu. Sve su te aktivnosti doprinijele da se Antun Petrović kao kipar bolje upozna. To je bio naš cilj jer je bio isključen iz enciklopedije hrvatskih likovnih umjetnika. Nekoliko se godina radilo na tome da se njegovo ime stavi u enciklopediju, što je i učinjeno. U pripremi je projektna dokumentacija za izgradnju galerije i knjižnice Antuna Petrovića u Rešetarima. Tu ćemo imati spremište za brojene likovne radove koje imamo, a nemamo ih sada gdje čuvati. U narednoj godini želimo njegove figure koje su u gispu odliti u bronci i one će biti u fundusu Galerije „Petrović – kaže Ivan De Villa, predsjednik KLG Rešetari.

  Na otvaranju ovogodišnje likovne stvaraonice sudionike je pozdravila Milka Perković, predsjednica općinskog Vijeća i poručila da će Književno-likovno društvo „Petrović“ uskoro dobiti primjerene prostorije za tad, a općina nastaviti pomagati njegov rad. Dobrodošlicu i poziv da posjete rodnu kuću Antuna Petrovića slikarima je uputila kiparova kćerka Branka Petrović.

 

Related Post

NA GROBLJU U REŠETARIMA

Autor - 01/07/2014 0
REŠETARI, 1. srpnja 2014. – Povodom Dana državnosti, u Rešetarima, na mjesnom groblju uz centralni križ i spomen ploču poginulih…