MEĐUNARODNI PROJEKT STRUKOVNOG OBRAZOVANJA – PELTON TURBINA ENERGIJU VODE PRETVARA U ELEKTRIČNU ENERGIJU

1387 0

NOVA GRADIŠKA, 17. prosinac 2010. – Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška danas je bila domaćin jednog iznimnog međunarodnog događaja vezanog za strukovno obrazovanje učenika koje je novogradišku strukovnu školu u posljednje dvije godine povezalo sa sličnim školama u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj. Završen je i

predstavljen zajednički projekt nazvan „Pelton turbina – Heinz Lieegl“. Pelton turbina energiju vode pretvara u električnu energiju. -Danas smo prisustvovali završetku jednog projekta i promociji Pelton turbine. Projekt je trajao dvije godine u njemu su sudjelovale 4 države, 3 škole i jedna svjetska firma INA SCHAEFLER iz Herzogenauracha. Uz Industrijsko-obrtničku školu Nova Gradiška u projektu su sudjelovale i strukovne škole Berufsschule iz Wolfsberga u Austriji i Faller Jeno Szakkepzo Iskola iz Varpalota u Mađarskoj. – rojekt je danas predstavljen javnosti. Imali smo priliku ugostiti članove Društva za strukovno obrazovanje. To je najviše tijelo za strukovno obrazovanje u RH koje pokriva državna natjecanja i ostale aktivnosti. Oni su dana s iznenađenjem pratili što se dešava. Projekt je prije dva tjedna predstavljen u tvrtki INA u Herzogenaurachu gdje su bili naši učenici i nastavnici. Mislimo da smo izazvali jednu pozitivnu pozornost. Težimo da to ide dalje, da se ta turbina okreće, a naši učenici koji završe ovo zanimanje nađu svoje mjesto u svijetu rada. Svejedno da li će to biti i Industrijskom parku u novoj firmi Metalikng ili kod obrtnika. Mi smo zadovoljni što je jedan ciklus iza nas. To nas motivira da idemo dalje – kazao je prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole.

Ideju za projekt i pokretačku snagu projektu dao je početkom 2008. godine gosp. Heiz Liegel, direktor Strukovne škole Wolfsberg. Nažalost, nedugo zatim gospodin Liegl je tragično preminuo. Projekt je nastavljen, a u znak sjećanja i zahvalnosti u naziv projekta je dodano ime gospodina Heinza Liegla.

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška bila je domaćin Internacionalnoj školskoj konferenciji na kojoj je 2. listopada 2008. godine razrađena tehničko-tehnološka dokumentacija i utvrđene zadaće tko će što izraditi, način komunikacija i kontrole. Sudionici projekta su u Strukovnu školu u Varpaloti u Mađarskoj 8. svibnja 2009. godine donijeli izrađene dijelove, izvršili međukontrolu i utvrdili zadaće koje treba učiniti prije završne montaže i predstavljanja. Predstavljanje je održani u firmi INA Werk Herzogenaurach, Schaeffler Gruppe 3. prosinca 2010. godine. Nazočni su bili uvaženi predstavnici grada Herzogenauracha, gradonačelnik German Hakker , Heinz Lang, prijašnji gradonačelnik predstavnici INA Werk na čelu s Kurtom Mirlachom.

Projekt je završen, Pelton turbina energiju vode pretvara u električnu energiju.

 

Sudionici završnog dijela Projekta iz Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška bili su učenici Vladimir Bakunić i Mell Furić, Damir Falica, dipl. inž., Matija Matošević, stručni učitelj i Mijo Matošević, ravnatelj škole. Za uspješnu provedbu Projekta zaslužni su Josip Lukačević i Zdravko Babić, koji su do odlaska u mirovinu bili aktivni sudionici Projekta. Treba zahvaliti i Marku Lončaru koji je od početka Projekta, ali i zadnjih 10 godina, pravi prijatelj Industrijsko-obrtničke škole, kao i Heinzu Langu prijašnjem gradonačelniku Herzogenauracha koji prati razvoj škole i pomaže na razne načine.

  

Related Post

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Autor - 09/10/2013 0
Forum za slobodu odgoja raspisao je Natječaj za 19. generaciju stipendistica i stipendista u SAD-u i Velikoj Britaniji ZAGREB, 9.…