MINISTAR MILINOVIĆ I BISKUP ŠKVORČEVIĆ POSJETILI BOLNICU SV. RAFAELA NA STRMCU

758 0

Bolnički red sv. Ivana od Boga utrošio je 100 milijuna kuna u prvu katoličku bolnicu u Hrvatskoj u kojoj će se zaposliti 90 zdravstvenih i 50 ostalih djelatnika

Autor: Požeška biskupija

Podpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović zajedno s požeškim biskupom

dr. Antunom Škvorčevićem 17. svibnja posjetio je i razgledali bolnicu sv. Rafaela u Strmcu, prvu katoličku bolnicu u Hrvatskoj koju je izgradio i opremio Bolnički red sv. Ivana od Boga, a koja će biti otvorena za desetak dana. Ministra s njegovim suradnicima, biskupa te predstavnike Požeško – slavonske i Brodsko – posavske županije kroz bolnicu, u koju je Bolnički red sv. Ivana od Boga uložio stotinjak milijuna kuna darovanih iz inozemstva, proveo fra Kristijan Sinković, predsjednik Upravnog vijeća bolnice i dr. Josip Mičija, v.d. ravnatelj bolnice.

 

HZZO će sufincirati rad bolnice

 

– Bolnica ima 143 ležaja, od kojih je 40 za palijativnu skrb, a ostale su za kronično duševne bolesti. Imamo tri ambulante za psihijatriju, prijemnu ambulantu i jednu polivalentnu gdje će dolaziti internisti i ostali vanjski suradnici pregledati ležeće pacijente. Zaposlit će se blizu 90 zdravstvenih djelatnika, a kroz servise koji će za nas obavljati poslove od održavanja okoliša, kuhinje, računovodstva i ostaloga trebalo bi se zaposliti još pedesetak – kazao je dr. Mičija.

Ministar zdravstva obećao je da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje do 1. srpnja kada bi bolnica trebala primiti prve pacijente s ovom bolnicom potpisati ugovor te će se u njoj moći liječiti duševni bolesnici kao i u svakoj drugoj bolnici koja je u sustavu hrvatskog zdravstva. -Ovo je velebni objekt i hrvatski nadstandard u liječenju duševno bolesnih osoba. Bez obzira na recesiju i što smo primorani paziti gdje ulažemo kunu nastojat ćemo da se što prije potpišu ugovorni odnosi između HZZO-a i bolnice. Osim toga kroz reformu zdravstva predviđeno je da i naše javne zdravstvene ustanove imaju vanjske službe kao što je vešeraj, kuhinja i slično u cilju što boljeg gospodarenja – kazao je ministar Milinović.

 

Ova je bolnica jedan od načina služenja Crkve čovjeku

 

Radost zbog skorog početka prvog djelovanja katoličke bolnice u Hrvatskoj iskazao je i požeški biskup Škvorčević na teritoriju čije biskupije se nalazi ova bolnica.

– Radostan sam što je ova bolnica koja je izgrađena između dva rata zaslugom dr. Andrije Štampara iz stanja zapuštenosti dobila novu namjenu. Isto tako radostan sam što je Katolička crkva po redu Milosrdne braće ili Bolničkog reda sv. Ivana od Boga po redovnicima koji su iz Hrvatske, a djeluju u inozemstvu dala poticaj da se ovdje krene sa zdravstvenim projektom, što sam rado prihvatio te je prije pet godina na prostorima naše biskupije kanonski utemeljen red Milosrdne braće – istaknuo je biskup Škvorčević. Dodao je da mu je drago što se ova bolnica otvara u relativno siromašnoj sredini te što će u ovoj ustanovi moći dobiti pomoć i oni čije su duše ranjene u nedavnom domovinskom ratu, posebno branitelji s PTSP dijagnozom.

– Ovo je još jedan način služenja Crkve čovjeku. Nije riječ o profitnoj ustanovi nego je to ustanova služenja Milosrdne braće u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi i to na taj način da su Milosrdna braća vlasnici i osnivači bolnice. Nadam se i uvjeren sam da će ta suradnja biti na dobro čovjeka koji je bolestan i koji je potreban naše ljudske blizine, razumijevanja i pomoći – kazao je biskup Škvorčević.

 

Bolnica pokreće razvoj siromašne sredine

 

Fra Kristijan Sinković iz bolničkog Reda Milosrdne braće koji je vodio poslove oko uspostave ove bolnice podsjetio je na podosta dugotrajan put od kupnje zgrade stare bolnice do njezina uređenja i opremanja.

– Ovo mjesto i ovu županiju nismo izabrali slučajno za otvaranje bolnice. Svojim dolaskom u nerazvijen sredinu željeli smo na neki način pomoći i potaknuti njezin razvoj – kazao je fra Kristijan Sinković.

 

Related Post

DAN OPĆINE CERNIK – foto

Autor - 02/06/2012 0
CERNIK, 2. lipanj 2012. – Središnji događaj obilježavanja Dana općine Cernik jučer je bilo otvaranje Škole u prirodi u Cerničkoj…