MINISTRICA MILANKA OPAČIĆ U NOVOJ KAPELI

1401 0

Iz soba u potkrovlju starice će se premjestiti u prostor koji je bio namijenjen časnim sestrama

NOVA KAPELA, 23. srpanj 2013. – Nakon današnjeg sastanka može se zaključiti da je u Novu Kapelu trebala doći Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih da bi se popravio pokvareni telefon između svih aktera koji su uključeni u zbrinjavanje starih i nemoćnih osoba u Domu „Sveti Vinko“. Kratko je trajao sastanak na kome su uz ministricu bili nazočni velečasni Nikola Jušić, ispred Požeške biskupije, zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović sa suradnicima, Ivica Alilović, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod, načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit i zamjenica načelnika Vesna Jergović.

 

Svi su se složili da staricama zbrinutim u domu „Sveti Vinko“ treba osigurati adekvatnu srb i sigurnost što je bio razlog da inspekcije naloži da se prekine pružanje usluga smještaja jer dom ne ispunjava uvjete. Iz spornih, nepristupačnih soba u potkrovlju starice će se premjestiti u prostor koji je bio namijenjen časnim sestrama i vjerojatno neće biti potrebe za njihovo premještanje u dom u Slavonski Brod. U prilagodbu prostora utrošit će se 500.000 kuna, što se ne može učiniti preko noći pa je i dalje ipak ostala mogućnost da dio starica privremeno bude smješten u Slavonskom Brodu jer nitko ne želi prihvatiti odgovornost u slučaju neke nezgode, na što je upozorila i ministrica Opačić.

–  Očekujem da se u roku od nekoliko dana Županija očitije prema Ministarstvu i navede što svaka strana misli napravit. Ne može se razgovarat putem odvjetnika i zaustavit lokacijsku dozvolu jer je to nulta točka od koje moramo početi. Morate naći rješenje i očekujem da to stavite na papir i da kažete u kojom rokovima kompletna prilagodba može biti gotova. To je rješenje problema. Svi smo nešto naslijedili i o tome ne treba govoriti. Sve je još 1995. godine pogrešno krenulo. Idemo to sada riješit.

Sjetite se nekih slučajeva gdje je došlo do požara i starice nije nitko mogao izvući van jer se nije moglo do njih doći. Nemojte da se nekome to ovdje dogodi. Ne znam kako će netko s tim živjeti. Ja teško. Zbog toga smo poduzeli mjere, a sada je na vama red da sjednete i dogovoriti se. Očekujem da županija sve koordinira – kazala je ministrica Milanka Opačić.

Budući da postoji potreba za zbrinjavanje još pedesetak starih i nemoćnih osoba sa području općine Nova Kapela predložena je, iz decentraliziranih sredstva, a vjerojatno i uz potporu EU fondova, izgradnja novog doma. Da se i prihvati ta ideja izgradnja bi trajala nekoliko godina, a rješenje za adekvatno zbrinjavanje starica u Domu „Sveti Vinko“ trebalo je naći odmah.

Problem neadekvatnog zbrinjavanja starih i nemoćnih osoba u Domu „Sveti Vinko“ traje još od 2009. godine kada je inspekcija naredila da se prekine pružanje usluga smještaja u navedenom prostoru jer ne ispunjava uvjete. Dan je rok do kada se mora korisnicima osigurati drugi odgovarajući smještaj i prestane s pružanjem usluga do pribavljanja rješenja nadležnog tijela o ispunjavanju uvjeta za rad. Budući da uvjeti za rad doma nisu osigurani, a u tri navrata nije uspio premještaj starica u Slavonski Brod zbog prosvjeda rodbine korisnica Ministarstvo je sa 1. srpnjem najavilo obustavljanje plaćanja. Čini se, to je dovelo do toga da svi shvate ozbiljnost situacije

 

Related Post

DOBRA VIJEST

Autor - 12/03/2015 0
NOVA KAPELA, 12. ožujak 2015. – Načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit potpisao je 04.03. 2015., Ugovor o dodjeli bespovratnih…