Novokapelački robni i stočni sajam i dalje je tradicija koja se odupire suvremenom vremenu

2092 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA KAPELA, 12. kolovoza 2018. – Stanovnici novokapelačake općine jučer su tradicionalno obilježili Dan općine i blagdan svete Klare. Održan je i tradicionalni robni i stočni sajam, koji je uz Matijevo, kako je naglasio općinski načelnik Ivcan Šmit, jedno od obilježja Općine Nova Kapela.

Istina, robni i stočni sajam nije ono što je nekada bio. Postao je više robni sajam, jer se jučer stoku moglo vidjeti samo na izložbenom dijelu sajma ili na ražnjevima na kojima su se vrtjeli odojci i janjci.

Robni i stočni sajam na sv. Klaru bio je desetljećima mjesto tradicionalnog okupljanja, ne samo stanovništva novokapelačke općine, već i većeg dijela novogradiškog, brodskog i požeškog kraja. Prodavalo se i kupovalo, ili se samo pod šatorima družilo i raspravljalo o svakodnevnim problemima, jela pečena prasetina i janjetina i malo popilo.

I danas je to sajam koji odiše tradicijom, posebno u dijelu gdje se prodaju rukotvorine, koje plijene pozornost svojom ljepotom i u čiju izradu treba, uz neizbježno znanje uložiti i dosta truda. Treba reći da je i sve manje žena koje ih znaju raditi i to umijeće imaju u prstima.

Raduje što još uvijek ima dosta ljudi koji drže do tradicije, kupuju i u svojim kućama čuvaju, narodne nošnje ili pojedine njihove dijelove, te razne rukotvorine za opremanje kuće kao što se stolnjaci i prekrivači, starinski peškiri, necani i heklani ukrasni uradci s kojima se, kao ukrasima, još uvijek želi u svojoj kući pohvaliti dosta žena. Treba reći da su rukotvorine danas nezaobilazan dio turističke ponude i vrijedna materijalna i narodna kulturna baština.

-Iako mi u kući imamo dosta toga, svake godine dođemo u Novu Kapelu na svetu Klaru i nešto kupimo- kaže Štefica Grgić iz Adžamovaca.

Related Post