Izložba slika Blaženke Benković u novokapelačkoj općinskoj vijećnici

1442 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA KAPELA, 12. kolovoza 2018. – Jedno od događanja upriličeno ove godine u povodu Dana općine Nova Kapala i blagdana sv. Klare je bila i izložba slika Novokapelčanke Blaženke Benković u općinskoj vijećnici.

Ova mlada i nadarena slikarica intenzivnije slika u posljednje tri godine. Iako postaje sve poznatija u slikarskim krugovima kaže da slikarstvo smatra hobijem koji ju ispunjava. Ovo joj je prva samostalna izložba, a kao članica Književno-likovnog društva „Berislavić“ iz Slavonskog Broda izlagala je na zajedničkim izložbama.

Kaže da je nakon pohvala za soje slike odlučila sudjelovati na javnim slikarskim pozivima i natječajima. Javila se tako ove godine na natječaj za 12. Pro Futura – skupnu izložba likovnih amatera koju organizira Pučko otvoreno učilište Poreč. Cilj Pro Future je prikazivanja šire panorame amaterskog likovnog stvaralaštva iz područja tzv. lijepih umjetnosti kao što su slikarstvo, grafika, kiparstvo i fotografija.

-Stručni žiri je odabrao moje dvije slike Amsterdam i Ples u noći koje su bile izložene u njihovoj saborskoj vijećnici. Prije dvije godine dobila sam pohvalu za sliku Roterdam. Naredne godine se namjeravam prijavljivati na međunarodna natjecanja. Jako sam zadovoljna jer nisam očekivala da će toliko ljudi u Novoj Kapeli doći pogledati moju izložbu – kaže Blaženka Benković.

Općinskom načelniku Ivanu Šmitu poklonila je za Novu Kapelu jednu zanimljivu sliku.

-To je za Novu Kapelu, da tako kažem, povijesna slika. To je zgrada prva škole u Novoj Kapeli otvorene 1771. godine koja je imala 73 đaka. Polazili su ju samo dečki jer djevojaka nije bilo i u njoj se predavalo na njemačkom jeziku – kaže Blaženka Benković.

Ostaci te škole su bolte koje danas krase središte Nove Kaple i služe kao pozornica za razne kulturne, zabavne i druge prigode.

Related Post

Djedovi Božićnjaci

Autor - 28/12/2011 0
Djedovi Božićnjaci su ovih božićnih blagdana razveselili brojne okučanske mališane podjelivši im 452 paketića.