Sičani obilježili 120 godina štovanja Majke Božje Bistričke

1252 0

Autorica Višnja Mikić

SIČE, 11. kolovoza 2018. – Siče, lijepo i pitomo selo novokapelačke Posavine, može se pohvaliti nekim osobitostima. Od 1694 do 1 777.g. na ovom prostoru postojala je župa Siče – Dubovac, s velikim procvatom marijanske pobožnosti, posebno na Dubovcu, današnjem Gospinom polju. Osnivanjem novokapelačke župe, Siče pripadaju ovoj novoj župi. Godine 2008. govor sela Siče postao je zaštićeno kulturno nematerijalno dobro. Tekuće, 2018. g. Sičani slave 120 godina štovanja lika Majke Božje Bistričke. U selu je 1753.g. podignuta kapela svetog Stjepana Kralja,a 1784. ovdje se spominje stari, drveni oltar BDM. Nova kapela sazidana je 1871.g. isključivo troškom mještana. 1898.g. za kapelu su nabavili kip sličan kipu majke Božje Bistričke. Velika pobožnost Sičana prema nebeskoj Majci može se, među ostalim, protumačiti i činjenicom da su ovo selo često pogađale razorne poplave rijeke Save, no i u drugim teškoćama života Sičani su tražili Gospinu zaštitu i pomoć, utjecali se njezinom zagovoru, a pogotovo kod ratnih strahota. Već u Prvom svjetskom ratu u Sičama počinje intenzivnija pobožnost Srcu Isusovu i Marijinu. Godine 1936, u svojoj kapelici Sičani podižu novi oltar, u čijoj niši je lik Majke Božje Bistričke, koji su vjernici kupili upravo u Mariji Bistrici. Tako su prije 120 godina „stari Sičani“ učinili zavjet: neka im Gospa bude zaštitnica sela, neka ih čuva od bolesti, rata, lošeg vremena i drugih nevolja. Proslavu Majci Božjoj Bistričkoj upriličili bi uvijek drugog tjedna u kolovozu. Organizirane su trodnevnice, a zadnje večeri, subotom, prolazila bi procesija selom s kipom i slikom Majke Božje. Za tu prigodu kitili su svoje kuće, pravili slavoluke, palili baklje, a dio sela kroz koji je procesija prolazila, bio je najsvečanije okićen – u “šokačkom“ ruhu.

Dolazili su tu hodočasnici u procesijama sa šireg područja: iz Seoca, Magić Male, Živika, Komarnice, Štivice, Davora, Orubice, Nove Kapele, Batrine, izsva tri Lipovca i drugih mjesta…“kazuje Ivica Šebelić, predsjednik KUD-a “Radinje” Siče, vrijednog društva koje se za ovu prigodu, za proslavu svoje „Bistre“, potrudilo, u suradnji s mještanima, ovog ljeta doista urediti selo.Pokazivali su Sičani kroz minula desetljeća očima hodočasnika najbolje što su imali u svojim ormarima – „šifonjerima“, od šlinganja i veza do zlatoveza, od ponjava, peškira, do stolnjaka i miljea…Time su kitili svoje kuće, ponoseći se bogatom tradicijom i baštinom sela.

Tako je bilo i proteklog vikenda: trodnevnica je završila 11. kolovoza, a na svečanu misu i u zavjetnu procesiju kroz selo, iz filijala novokapelačke župe, baš kao i u prošlosti, stizale su procesije pješaka, s marijanskim pjesmama na usnama. Uz zvuk crkvenog zvona, pred cintorom su ih dočekivali članovi KUD-a „Radinje“.

Prije svete mise, riječi dobrodošlice uputio je svima i kratko ih upoznao s poviješću sela, novokapelački župnik i dekan Novokapelačkog dekanata, prečasni Goran Mitrović. Zahvalio je mještanima i članovima mjesnog

KUD-a na čelu sa Šebelićemšto, kao čuvari tradicije, običaja, pjesme, kola, nošnji i govora svog malog sela, nastojesačuvati jedinstvenu proslavu Majke Božje Bistričke, zaštitnice sela.

Svečanu euharistiju slavio je vlč Goran Kovačević, župnik u Slavonskom Kobašu i čuvar prošteništa Majke Božje Kloštarske, u koncelebraciji s dekanom i nekoliko svećenika Novokapelačkog dekanata te sa časnim bratom, o. Dragom Raškovićem, rodom iz Siča. U nadahnutoj homiliji, Kovačević je, među ostalim, naglasio koliko je važno slijediti u svakodnevnom životu Marijine riječi: „Činite sve što vam kaže On“.

Misno slavlje uveličao je crkveni zbor župe svetog Ivana Krstitelja iz Vidovaca, a zapjevala je i Pjevačka skupina „Vranovke“ iz Vranovaca i Bukovlja. Na kraju mise, kroz središnji dio Siča prošla je zavjetna procesija s Gospinom slikom i kipom. Pri povratku u kapelu, nakonposvetne molitve Gospi, vjernici su primili blagoslov, a u Sičama su još dugo u noć odjekivale slavonske pjesme, širilo se dobro raspoloženje i nastavljala šokačka tradicija.

Related Post

SLAVONIJA U CRIKVENICI

Autor - 17/06/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 17. lipnja 2014. – U organizaciji Udruge branitelja proizvođača “Panonija”, suorganizaciji turističkih zajednica Grada Crikvenice i Brodsko-posavske županije…