MIRNA SELJAČKA BUNA

1398 0

Danas se okupljaju pravi poljoprivrednici, a ne oni koji su zbrinuti na drugi način, a poljoprivreda im je sporedna djelatnost – kazao je Antun Vrakić, predsjednik HPK Brodsko-posavske županije

NOVA GRADIŠKA, 7. kolovoza 2013. – Nezadovoljni stanjem u poljoprivredi seljaci iz brodsko-posavske županije danas u 12 sati započeli javne prosvjede na punktovima u Novoj Gradiški, Lužanima i Vrpolju i tako se priključili seljacima iz ostalih 11 kontinentalnih županija. Na poljoprivrednom zemljištu uz gradsku obilaznicu poljoprivrednici novogradiškog kraja došli su sa pedesetak traktora želeći na miran način skrenuti pozornost na stanje u poljoprivredi i težak položaj svojih gospodarstva.

 

 

Neka nas Hrvatska štiti kao što države EU štite svoje poljoprivrednike

 

– Okupili smo se danas da bi iskazali zajedništvo u namjeri da sadašnjeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu pozovemo da napusti funkciju ministra jer smatramo da dosadašnjim radom nije ništa učinio za hrvatsku poljoprivredu i seljaka.

Nakon mnogobrojnih pokušaja komuniciranja s ministrom poljoprivrede, a vezano za velike probleme zbog kojih su mnogobrojni poljoprivrednici propali, a ako se ne podrže i svi ostali će propasti. Nitko niti u resornom ministarstvu, niti u Vladi ne poduzima ništa pa se tražimo: ostavku ministra poljoprivrede, isplata poticaja za 2012. godinu u cijelosti i iznosu koji je dodijeljen 2011. godine, u proračunu za 2013. godinu da se planiraju i isplate poticaji bez umanjenja, otkupnu cijenu svih poljoprivrednih proizvoda koja ne smije biti ispod proizvođačkih na način kako to čine ostale države EU štiteći interese svojih poljoprivrednika i sastanak i dogovor s premijerom Zoranom Milanovićem dok se ne imenuje novi ministar poljoprivrede – zahtijevaju prosvjednici.

 

U škarama trgovačkih lobija

 

Dodaju da su upoznati sa stanjem na svjetskom tržištu poljoprivrednih roba i cijenama te da sa sigurnošću mogu reći da su i ove godine na meti trgovačkih lobija kojima je u interesu jedino zarada, a nije zaštićen proizvođač i potrošač.

Organizator prosvjeda je Odbor Hrvatske poljoprivredne komore i sve seljačke udruge na temelju dogovora postignutog prošli tjedan u Novoj Gradiški.

– Danas se prosvjed održava u 12 županija, a prosvjedovat će se sve dok se ne ispune uvjeti jer pod ovim uvjetima ni jedan poljoprivrednik ne može opstat. Prosvjed je miran, nikoga se ne ometa i tako će to i ostat. Danas ispitujemo snagu da vidimo koliko nas ima. Danas se okupljaju pravi poljoprivrednici, a ne oni koji su zbrinuti na drugi način, a kojima je poljoprivreda sporedna djelatnost – kazao je Antun Vrakić, predsjednik HPK Brodsko-posavske županije.

Related Post