AGROPRODUKT VRBJE

2848 0

VRBJE, 5. rujna 2011. – Iako nedostatak vlage u tlu ne omogućava ratarima da pripremaju zemljište za jesensku sjetvu u ovom je trenutku za ratare dosta posla na njivama. Svjedoči tomu i živost, šleperi i pune prikolice suncokreta i kukuruza koje

 smo zatekli u dvorištu Agroprodukta u Vrbju gdje se prima ali i isporučuje kupcima ovogodišnji urod. Kako kaže vlasnik Josip Čaić, 80 posto otkupa je od kooperanata iz ugovorene proizvodnje iako se otkupljuje i od ostalih proizvođača.

U očekivanju kiše bere se kukuruz i zbrajaju učinci ovogodišnjih uroda. Iako je zbog dugotrajne suše župan Danijel Marušić proglasio elementarnu nepogodu, štete nisu jednake na svim područjima bivše općine Nova Gradiška.

– U završnom smo dijelu otkupa suncokreta i soje, a počela je i berba kukuruza. Prinos je u našem posavskom dijelu prosječan, a unatoč suši prinosi nisu tako loši kao što je to slučaj iznad autoceste na lakšim tlima. Prinos suncokreta bio je između dvije i dvije i pol tone, dok je prinos soje išao čak do tri tone. Unatoč velikoj suši, ukupno gledajući, ostvareno je od 70 do 80 posto očekivanog prinosa.

Berba kukuruza je u početnoj fazi i što više idemo zapadnije prinosi su lošiji, prema Savi gdje su teža tla prinosi su kukuruza nešto veći. Čak su i u granicama prosječnosti – kaže Josip Čaić.

Čaić smatra da ratari mogu biti zadovoljni otkupnim cijenama jer je cijena kukuruza 1,25 kuna, a cijena suncokreta i soje 2,40 kuna. Cijena pšenice je 1,10 kuna, s kojom kako kaže Čaić, ratari nisu zadovoljni i dodaje da je stanje na tržištu pšenice takvo da pšenica trenutno nije tražena roba.

Ratari čekaju kišu jer suša nije omogućila pripremu zemljišta za jesenku sjetvu pa i sjetvu uljane repice.

– Uvjeti su nemogući i uljane repice nije posijano gotovo ništa. U Agroproduktu se zato maksimalno pripremamo za sjetvu pšenice jer očekujemo da će se ove jeseni pšenicom zasijati znatno veće površine. Oni koji nisu uspjeli posijati uljanu repicu očekujem da će površine zasijati ječmom i pšenicom – kaže Josip Čaić.

Related Post