MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2011.

936 0

Knjiga je namijenjena prvenstveno mladima. Na popularan i stručan način govori o problemu Humanog papiloma virusa (HPV), spolno prenosive bolesti među mlađom generacijom

 

NOVA GRADIŠKA, 20. listopada 2011. – Svi oni koji su se u srijedu navečer našli u dječjem odjelu Gradske knjižnice i bili nazočni promociji knjige „One misle da smo male“ autorica Julijane Matanović, književnice i sveučilišne profesorice i Anke Dorić, dr. med. specijal. transfuzijske medicine, nisu požalili. Bila je to promocija književnog djela, koje je pobudilo interes javnosti pa se uskoro očekuje i njegovo treće izdanje, ali i stručno predavanje o HPV-u i borbi protiv raka vrata maternice.

Ravnateljica knjižnice Biljana Dakić, prof., predstavila je autorice koje su govorile o ideji i nastanku knjige koja je u kratkom vremenu pobrala zavidne kritike i nagrade. Knjiga, koja nije samo književno djelo, već i knjiga koja na pristupačan i stručan način govori o problemu Humanog papiloma virusa (HPV), spolno prenosive bolesti među mlađom populacijom, nagrađena je Nagradom „Anto Gardaš“ za najbolji dječji roman u 2010. godini i Mali princ, za najbolji roman za djecu i mlade u regiji za 2010. godinu.

Knjiga je namijenjena prvenstveno mladima, njihovim roditeljima i javnosti uopće, jer je napisana na popularan način i širi informacije o ovoj bolesti, osvješćuje potrebu govorenja o spolno prenosivim bolestima. Knjiga širi i stručne spoznaje pa će kao takva dobro poslužiti i zdravstvenim djelatnicima.

Dražen Oršulić, dr. med., spec. pulmolog u Općoj bolnici Nova Gradiška i predsjednik Hrvatske lige protiv raka “Dr. Zorislav Slović”, tajnica Lige Terezija Grgić i dugogodišnja voditeljica Citološkog odjela u Općoj bolnici, izrekli su brojne pohvale na račun knjige. Upoznali su nazočne, posebno mlađu populaciju učenika novogradiških i osnovnih škola iz Rešetara i Cernika, o nužnosti prevencije i uputili mlade djevojke o mogućnostima prevencije u Novoj Gradiški i liječenja HPV infekcije. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre oko 200 žena. Ustaljena citološka metoda probira (Papa test) kojom se bolest otkriva na vrijeme i HPV-DNA test za potvrdu infekcije i određivanje HPV genotipa dostupni su u zdravstvenoj zaštiti u Novoj Gradiški.

Promociju ove hvale vrijedne knjige u kojoj autorice doprinose širenju istinitih informacija i stručnih spoznaja o mogućnostima prevencije i liječenja HPV infekcije, u okviru Mjeseca Hrvatske knjige, organizirala je Gradska knjižnica Nova Gradiška u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka”Dr. Zorislav Slović” Nova Gradiška. Bila je to promocija koja je promovirala jedinstveno književno djelo i informirala o opasnostima od HPV infekcija i mogućnostima prevencije i liječenja.

Related Post

LJETO U KNJIŽNICI

Autor - 12/08/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 12. kolovoz 2012. – Sedamdesetak djece okupljene u petak u Gradskoj knjižnici svojim dolaskom obradovala jer zamjenica gradonačelnika…