MJESEC HRVATSKE KNJIGE

1020 0

NOVA GRADIŠKA, 17. listopad 2014. – Ogranak Matice Hrvatske u Novoj Gradiški sinoć je u gradskoj vijećnici obilježio 200. obljetnicu rođenja Ivana Mažuranića, književnika i prvog bana pučanina.

Prezentaciju su, s učenicima II. b, III. A i III b razreda Gimnazije Nova Gradiška, pripremile profesorice Vjekoslava Bagarić i Tihana Bilešić.

Ivan Mažuranić se rodio 1814 god. u Novom Vinodolskom. Bio je istaknuti hrvatski političar, a 1873.g izabran je za hrvatskog bana. Bio je prvi hrvatski ban pučanin i upravljao je Hrvatskom 7 godina. Umro je 1890.godine. Ivan Mažuranić je napisao spjev Nenadović Rado, ljubavnu pjesmu Javor i tamnjanika i programsku pjesmu Vjekovi Ilirije. Također je dopunio Osmana Ivana Gundulića XIV. i XV. pjevanjem.

Prof. Vjekoslava Bagarić govoreći o Ivanu Mažuraniću, hrvatskom političaru, pjesniku, jezikoslovcu i hrvatskom banu govorila je i o najznačajnijem njegovom djelu Smrt Smail-age Čengića koje predstavlja njegov najviši domet pjesničkog stvaranja, a ujedno je jedno od najboljih djela naše književnosti.

Prof. Josip Ostić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Nova Gradiška, zahvalio je profesoricama i učenicima Gimnazije i za slijedeći tjedan, u okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, najavio „susret“ s još jednim,velikanom hrvatske književnosti. Poziva 22. listopada u 18 sati u gradsku vijećnicu štovatelje Antuna Gustava Matoša, još jednog velikana hrvatske književnosti. Gost će biti akademik Ante Stamać, koji će zajedno s prof. Vjekoslavom Bagarić govoriti na temu „Matoš danas“.

Related Post

POLICAJAC ROMANOPISAC

Autor - 16/04/2015 0
SLAVONSKI BROD, 16. travanj 2015. – Policijski službenik Policijske uprave brodsko-posavske Franjo Galić, napisao je svoj novi roman pod nazivom…