MONOGRAFIJA O TEHNIČKOJ KULTURI

1682 0

SLAVONSKI BROD, 20. studenoga 2013. – U velikoj županijskoj vijećnici predstavljena je monografija „20 godina Zajednice tehničke kulture BPŽ 1992. – 2012“.

Predstavljena je u suradnji Zajednice tehničke kulture (ZTK) BPŽ i Posavske Hrvatske, a uz potporu Brodsko-posavske županije.

 

Promociji su nazočili predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik i tajnik ZTK BPŽ mr.sc. Ante Nikolaš i Mladen Damjanović, zamjenici župana D. Magaš i D. Vlaović, zamjenik gradonačelnika Andrić, predsjednici i tajnici udruga tehničke kulture i predstavnici osnovnih i srednjih škola sa područja županije.

 

Kratkim uvodom u ime izdavača obratila se Dunja Vanić. Potom je govorio zamjenik župana i istaknuo kako Zajednica radi na promidžbi tehničkih znanosti, usvajanju novih znanja i vještina te na uključivanju mladih u rad tehničkih udruga. Naglasio je da će Županija nastaviti osiguravati dio sredstava za rad i promicanje ZTK u obliku potpora. Čestitao je izdavaču i urednicima koji su radili na projektu izdavanja ove knjige.

 

Ante Markotić se osvrnuo na povijest rada i postojanja HZTK, koja je osnovana u srpnju 1992. i od tada je krovna udruga za područje tehničke kulture. Napomenuo je kako je HZTK najjača civilna udruga u RH, a broji preko 85 tisuća članova uz 353 učeničke zadruge tehničke kulture diljem zemlje. Također, kritički se osvrnuo na zapostavljenost tehničke kulture u sustavu obrazovanja navodeći kako je školski sustav zadnjih godina zanemario važnost ove struke.

 

Ante Nikolaš održao je kratku prezentaciju o knjizi i istaknuo motive za njenu izradu, navodeći da je cilj promicanje i održanje ovog tipa kulture od velike važnosti. Čestitao je suizdavačima Posavskoj Hrvatskoj, Brodsko-posavskoj županiji, osnovnim i srednjim školama, Državnom uredu za zaštitu i spašavanje te udrugama i zajednicama tehničke kulture. Na samom kraju, zahvalio se Županiji na suradnji, a isto tako i svojim kolegama u Zajednici. (bpz.hr)

Related Post