SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Gradski proračun narastao na 116 milijuna kuna – oporbeni HDZ bio protiv

957 0

Autor Franjo Samardžić

Razlog rebalansa proračuna su četiri velika projekta s velikim udjelom bespovratnih sredstava: Modernizacija Mažuranićeve ulice sa Općinom Rešetari od raskrižja Barbara do Štrosmajerove ulice, Tehnološki inkubator, poduzetnička infrastruktura u Industrijskom parku i izgradnja fotonaponske elektrane

NOVA GRADIŠKA, 2. travnja 2019. – Gradski proračun za 2019. godinu na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća povećan za 14,5 milijuna kuna i narastao je na 116 milijuna kuna. Vijećnici Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista, te nezavisna vijećnica Marijana Škara Ivković i Željko Bigović, nositelj liste Grupe građana, prihvatili su obrazloženje gradonačelnika Vinka Grgića i glasali za povećanje proračuna. Protiv su bili vijećnici HDZ-a.
Gradonačelnik je naglasio da je proračun za 2019. godinu dobro planiran i da se već sada moglo reći da će se realizirati gotovo u cijelosti da iznenada nisu prihvaćena 4 projekta koje je Grad kandidirao i za koje da bi se realizirali treba osigurati sredstva, odnosno sudjelovanje Grada u sufinanciranju.
– Radi se o projektima sa velikim udjelom bespovratnih sredstava. Zato je trebalo utvrditi prioritete i projekte modernizacije Ulice baruna Trenka i Male, te Ulice Ivana Domca odgoditi. Naglasio je da oni ostaju u proračunu i nisu izbačeni – kazao je gradonačelnik.
Jedan projekt je uređenje Mažuranićeve ulice, koji će se realizirati zajedno s Općinom Rešetrari, a koji podrazumijeva uređenje prometnice, i izgradnju vodovoda i kanalizacije za oborinske i fekalne vode od raskrižja Barbara do Štrosmajerove ulice.
Drugi projekt je Tehnološki inkubator, a treći i najveći, poduzetnička infrastruktura u Industrijskom parku ukupne vrijednosti oko 7 milijuna kuna, od kojih Grad mora namiriti 1,5 milijuna. Četvrti projekt je projekt Biosol, odnosno izgradnja fotonaponske elektrane. Grad Nova Gradiška realizira ga kao zajednički projekt prekogranične suradnje s Šapcom uz bespovratna sredstva od 50 posto.
Gradonačelnik je naglasio da se ne radi o malim, već velikim projektima koji se ne realiziraju u jednoj godini.
Vijećnici HDZ-a nisu prihvatili gradonačelnikova obrazloženja. U ime Kluba vijećnika Ljiljana Lukačević je ustvrdila kako je rebalans proračuna rezultat lošeg planiranja i proračunske bahatosti, da će biti kruha i igara u izobilju i da stoga vijećnici HDZ-a neće prihvatiti preloženi rebalans proračuna. Dodala je da na temelju iskustava sa proračunima u prethodnim godinama gradonačelnik nije zaslužio njihovo povjerenje.
Marijana Škara Ivković je kazala da podržava rebalans jer smatra da su bitni prioriteti i povlačenje sredstava iz EU fondova. Željko Bigović je kazao da podržava projekte uz opasku kako se ne vidi kako zadržati ljude da ne odlaze.
Zanimljiva je bila i točka dnevnog reda na kojoj bi vijećnici Kluba vijećnika i Hrvatskih laburista, te nezavisna vijećnica Marijana Šakra Ivković dali suglasnost gradonačelniku za, potpisivanje zadužnice o kreditu sa Zagrebačkom bankom na transakcijskom računu u iznosu do 5 milijuna kunja. Sredstva se mogu koristiti uz davanje zadužnice do kraja ove proračunske godine.
Protiv su bili vijećnici HDZ-a i Željko Bigović, a suzdržana predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić (SDP) uz obrazloženje da smatraju da to nije potrebno.
Obrazlažući ovu odluku gradonačelnik Vinko Grgić je kazao da se ulazi u veliki investicijski ciklus i da se moraju potpisati ugovori velike vrijednosti. Mora se stoga otklonit mogućnost, u slučaju da na vrijeme ne stignu bespovratna sredstva, Grad dođe u situaciju da ne može platiti izvedene radove. Vjeruje da zadužnica neće trebati.

Related Post