Na Danima regionalnog razvoja i EU fondova predstavljene Nove prilike za nadolazeće financijsko razdoblje 2021. – 2027.

841 0

Autor ipng

IPNG je sudjelovao na “Danima Regionalnog razvoja i  EU fondova  –  Nove prilike” u Opatiji od 30. rujna do 1. Listopada,  u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Razvojnu agenciju Grada Nove Gradiške na Danima EU fondova predstavljala je Marijana Škara Ivković, Voditeljica Marketinga i usluga Industrijskog parka Nova Gradiška.

Ovu svečanu konferenciju otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, a svi uzvanici su imali čast da im nove operativne programe  predstave i ministrica  Nataša Tramišak, potpredsjednik Vlade i ministar Zdravko Marić, zatim ministri Josip Aladrović, Marija Vučković, Tomislav Ćorić, kao i državni tajnici nadležnih ministarstava.

Na dvodnevnoj konferenciji o EU fondovima po prvi put su predstavljene kroz predavanja i radionice sljedeće nikad veće omotnice iz EU koje nas čekaju do 2027. godine:

  1. Višegodišnji Financijski okvir 2021. – 2027. – kroz kojeg su sredstva dodijeljena Hrvatskoj u ukupnom iznosu više 14 milijardi EUR
  2. Instrument EU za opravak 2021. – 2023. – gdje je Hrvatskoj dodijeljeno više od 11 milijardi EUR (6,31 bespovratno na sredstva Mehanizma za opravak i otpornost)

Predstavljeni su i svi Operativni programi za financijsko razdoblje 2021.- 2027., gdje se kao novost ističe Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027.

Ovaj program je novost u odnosu na prethodno razdoblje, a formira se  upravo s ciljem revitaliziranja i razvoja lokalnih sredina u potpomognutim područjima, te stvaranjem novih komunalnih, turističkih, kulturnih i gospodarskih sadržaja u njima, ali i unapređenjem istih kako bi se omogućio što kvalitetniji život stanovnicima lokalnih sredina.

Na konferenciji su predstavljene NOVE PRILIKE za poduzetnike u nadolazećem financijskom razdoblju.

Ono što nas je izuzetno obradovalo je to da je najavljeno više sredstava s većim intenzitetom sufinanciranja za poduzetnike koji se nalaze u sredinama slabijeg gospodarskog razvoja, kao i za male poduzetnike.

Radujemo se novim prilikama iz EU fondova, kako za jedinice lokalne i regionalne samouprave, tako i za poduzetnike.

Related Post