NAROD SEBI

4693 0

 

Predsjednici države, vlada, ministri i predstavnici udruga poginulih branitelja sigurno malo znaju., ili ništa ne znaju, da odajući počast u Okučanima osloboditeljima zapadne Slavonije poginulim u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak, počast odaju i na

partizanskoj spomen – kosturnici.

 

 

NOVA GRADIŠKA, 26. lipanj 2012. – Znaju li Novogradiščani da u središtu grada, u gradskom parku, postoji grob u kome su posmrtni ostaci Milana Stanivukovića Oficira, Josipa Krajačića Prike, Uroša Popare Gorma, Hasana Kikić, Stjepana Dragomanovića Selje, Đure Smiljanića, Mirka Gembarovskog, Mirka Kljaića Starog, Zlate Dupko i Petra Gregela.

Nekada se to zvala spomen-kosturnica, a sada je „ništa“. Betonska ploča na koji godinama nitko nije stavio cvijet i zapalio svijeću iako se radi o mjestu s posmrtnim ostacima istaknutih boraca. Da ne bude zabune radi se o partizanima novogradiškog kraja. Radi se o ljudima po kojima su se ne tako davno zvale novogradiške ulice, škole i poduzeća, a zbog kojih su u ovoj državi mijenjane osobne iskaznice.

Iznad spomen-kosturnice nalazio se Spomenik palim borcima „Narod sebi“ rad eminentnog hrvatskog akademskog kipara Antuna Augustinčića. Spomenik, visine 3 metra prikazivao je borca sa uzdignutom rukom i razvijenom zastavom. Nalazio se na betonskom postolju obloženom crnim mramornim pločama na kojima je ispisan tekst:

 

„Vaša mi pjesma vraća svjetlost oka

Ko narod silna, ko sunce visoka (I.G. Kovačić)

Svim znanim i neznanim borcima koji dadoše živote za slobodu!

Narod komune Nova Gradiška“.

 

Spomenik je početkom 1991. godine demoliran i potom uklonjen.

Zanimljiva je sudbina partizanskog spomenika i spomen-kosturnice u Okučanima. Predsjednici države, vlada, ministri i predstavnici udruga poginulih branitelja sigurno malo znaju, ili ništa ne znaju, da odajući počast u Okučanima osloboditeljima zapadne Slavonije poginulim u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak, počast odaju na partizanskoj spomen – kosturnici.

U centru Okučana, u parku ispred zgrade Osnovne škole, nalazio se spomenik i spomen- kosturnica palim borcima i žrtvama fašističkog terora okučanskog kraja. Bio je to centralni spomenik iz perioda NOB-a za okučansko područje s kosturnicom u koju se 1954. i 1957. godine preneseni posmrtni ostaci 33 žrtve fašističkog terora. Uz 11 koji su tu od prije bili pokopani, ukupno se u kosturnici nalaze 44 tijela. Spomenik je bio izgrađen od betona i nakon 1995. godine je uklonjen, a na njegovom mjestu je postavljen veoma sličan spomenik braniteljima poginulim u Bljesku, koji umjesto petokrake na vrhu ima mramorni križ.

O rušenju spomenika i spomen-obilježja NOB-a na novogradiškom području prenosimo dio teksta iz brošure koju je izdao Organizacijski odbor za obilježavanje 70. obljetnice osnivanja Psunjskog partizanskog odreda. Autor teksta je Đorđe Mihovilović, a izdavač Dušan Nogić.

– Na području nekadašnje općine Nova Gradiška podignut je u periodu socijalističke Jugoslavije velik broj spomenika posvećenih NOB-u. Inicijatori njihove izgradnje bili su, osim SUBNOR-a, različite društvene i političke organizacije, škole, radni kolektivi, mjesne zajednice i pojedinci…

Među umjetnicima i stvarateljima koji su radili na izgradnji nekih od njih, nalaze se imena kipara Vinka Fabrisa, Vanje Radauša, Antuna Augustinčića, Antuna Petrovića, Krune Bošnjaka, Marijana Šebalja, Stanislava Mišića i Milovana Krstića.Na svim spomen-obilježjima i spomenicima novogradiškog kraja bila su navedena imena preko 2100 civilnih žrtava te poginulih i ubijenih boraca NOR-a…

Na novogradiškom području uklonjeno je i uništeno 63 spomen-obilježja NOR-a…

U samom gradu Nova Gradiška uklonjeno je ili uništeno najmanje 11 spomenika NOB-a od koji do danas ni jedan nije obnovljen. Demolirane su i uklonjene spomen-biste narodnih heroja Milana Tomića Slobodana i Josipa Krajačića Prike ispred istoimenih osnovnih škola, Spomenik žrtvama fašizma iznad kosturnice sa posmrtnim ostacima žrtava strijeljanih na Bedemu, Spomen-bista narodnog heroja Mirka Kljaića Starog, rad akademskog kipara Antuna Petrovića, spomen ploča učenicima gimnazije palim u toku NOR-a, spomen ploča posvećena Mirku Gembarovskom itd.

Uklonjeni su i uništeni brojni spomenici po okolnim selima. Tako su u Šumetlici uništeni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora i brončana skulptura narodnog heroja Milana Tomića-Slobodana, spomen ploče palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Golobrdcu, Gornjim Bogićevcima, Mašiću, Mašićkoj Šagovini, Starom Petrovom Selu, Sinlijama, Rešetarima, Širincima, Cerniku, Blažević Dolu, Poljanama i Opršincu, biste Zlate Dupko u Novoj Kapeli, Nikole Luketića Kozarčanina u Bilom Brigu, Stjepana Dragomanovića Selje u Komarnici, spomen škola Martina Trnke u Drgaliću itd.- navodi se uz ostalo u brošuri.

Related Post