NEKA SE ČUJE ROMSKA RIJEČ

764 0

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2012., Gradska knjižnica Nova Gradiška u suradnji s Udrugom ROMSKI PUTEVI – ROMANE DROMA u srijedu 7. studenoga 2012. organizirala je pjesničko-glazbenu večer pod nazivom

NEKA SE ČUJE ROMSKA RIJEČ – AŠUNEN O ROMANO LAFI na kojoj je predstavljena ROMSKA KNJIŽNA POLICA U Gradskoj knjižnici Nova Gradiška . Prigodni program održan je dvorani Učilišta Relković.

 

Zbog nedovoljnog poznavanja kulture i običaja Roma Udruga ROMSKI PUTEVI inicirala je i osmislila projekt osnivanja ROMSKIH KNJIŽNIH POLICA kojima javnosti promovira i približava književno stvaralaštvo Roma. Osnivači su osam knjižnih polica (dvije u Zagrebu), u Rijeci, Koprivnici, Splitu, Crikvenici, Bjelovaru i Šibeniku i od srijede 7.studenoga i u Novoj Gradiški.

 

Ciljevi projekta su:

– Očuvanje nacionalnog identiteta Roma s posebnim naglaskom na njegovanju romskog jezika

– Promoviranje i informiranje svih građana RH o književnom stvaralaštvu i kulturi Roma

– Ostvarivanje prava romske manjine na ravnopravno zastupanje u javnim ustanovama

-Otvaranje devete romske knjižne police u Novoj Gradiški je implementacija projekta.

 

U kulturno umjetničkom programu NEKA SE ČUJE ROMSKA RIJEČ – AŠUNEN O ROMANO LAFI sudjelovali su:

 

ADALETA E DINASI, predsjednica Udruge “Romski putevi – Romane droma”, sakupljačica romskog književnog blaga, učenici OŠ Ljudevita Gaja NG pod voditeljstvom učiteljica ANGELINE BIJELIĆ i IVANE FERIĆ, učenice Industrijsko-obrtničke škole i Gimnazije Nova Gradiška pod voditeljstvom njihovih nastavnika-profesora GORANKE NIKIFOROV i VJEKOSLAVE BAGARIĆ, Osnovnu glazbenu škole Učilišta Relković Nova Gradiška predstavila je učenica 6.r. flaute IDA FERKOVIĆ uz klavirsku pratnju učiteljice DANIJELE KAREŠIN i voditeljstvo učiteljice flaute VANJE MARKESINA, a izvornu romsku glazbu na violini je izvodio prof.ISMET JAŠAREVIĆ iz Novog Sada.

 

U programu su nastupili studenti Glazbeno-scenske grupe Zagrebački leptiri iz Zagreba koji su čitali poeziju na romskom jeziku, a njihova članica TEA ŠIMIČIĆ priredila i kroz prezentaciju predstavila Udrugu ROMSKI PUTEVI.

 

U ime Grada Nova Gradiška projekt je podržao i sve nazočne pozdravio predsjednik Gradskog vijeća prof. MIRKO GOLOVRŠKI, a kulturno-umjetnički program vodile su u ime Udruge Romski putevi IRJA KREN, dipl. etnologinja i prof. povijesti i umjetnosti iz Zagreba, a u ime Gradske knjižnice novinarka Gradskih novina IVANKA HERCEG.

 

Projekt su financirali: Savjet za nacionalne manjine i Gradska knjižnica NG uz potporu Grada Nova Gradiška, a realizirali djelatnici Gradske knjižnice i Učilišta Relković Nova Gradiška.

Related Post

KULTURA

Autor - 25/10/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 23. Listopada 2013. – U suradnji s Muzejem „Moslavina“ iz Kutine Pučko otvoreno učilište M.A. Relković u srijedu…