UPOZORENJE IZ POLICIJE – STIŽE ZIMA I ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

686 0

7. studeni 2012. Tijekom zimskog perioda povremeno će

doći do nastupanja zimskih uvjeta na pojedinim cestama ili dionicama cesta. Iz tog razloga upozoravamo na važnost pridržavanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, NN 48/2010, NN 74/2011) i Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 51/10).

 

Zimski uvjeti na cesti nastupaju kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica (čl. 193. ZSPC-a).

 

U takvim uvjetima promet se zabranjuje:

1. motornim vozilima koji nemaju propisanu zimsku opremu;

2. teretnim automobilima s priključnim vozilom.

 

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama propisano je da se pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

 

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima.

 

Iz navedenog razloga, prateći obavijesti o stanju na cestama, upozoravamo sve vlasnike autobusa, teretnih automobila, specijalnih i radnih vozila, tegljača i traktora, bez obzira na njihovo vlasništvo, da svoja vozila i vozače u takvim uvjetima ne upućuju na put i prometnice na kojima se očekuje nastupanje zimskih uvjeta ili su oni već nastupili, odnosno na prometnice na kojima bi zbog navedenog moglo doći do zastoja u prometu -upozorenje je vozačima upućeno iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Related Post