NOĆ MUZEJA: Muzej prometa i tehnike otvorio vrata u novom prostoru

952 0

NOVA GRADIŠKA, 1. ožujka 2020.- Obilježavanje 15. Noći muzeja 2020. u Novoj Gradiški posebno će ostati zabilježeno u Zajednici kulture Nova Gradiška i Oldtimer cluba „Classic 99“.
Iako se i ranijih godina obilježavala ova hvalevrijedna manifestacija, ove se godine može reći da je napravljen velik iskorak. Muzej prometa i tehnike otvorio je vrata na novoj lokaciji u dvorištu bivše vojarne u uvjetima, ponajprije prostornim, koji omogućavaju da se izlože eksponati, koje su nekada bili tehnička dostignuća i znak napretka vezan uz konkretan i svakodnevan život ljudi.
Tema ovogodišnje Noći muzeja bila je Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Budući da je ovaj novogradiški muzej u nastajanju nije mogao slaviti neku veliku obljetnicu. Međutim, veoma je značajan za Novu Gradišku, jer se rijetko koji grad u Hrvatskoj, pogotovo manji, može pohvaliti da se Noć muzeja obilježavao u dva muzeja.
-I ove smo se godine pridružili obilježavanju manifestacije Noć muzeja. Zahvaljujući gradonačelniku Vinku Grgiću preselili smo u prostor u bivšoj vojarni. Iako je sve još uvijek u radnoj fazi trudili smo se da ga po prvi put otvorimo građanima. Imamo sada više od 1.500 predmeta. Prostor koji smo prije imali bio je u lošem stanji, a ponajprije bio je mali i nismo mogli izložiti sve eksponate koje imamo.
Naša zbirka se sastoji od 13 posebnik zbirki koje su tematski podijeljene i uvjetovane razvojem tehnike, od točka, prijenosa zvuka i slike, vatrogastva, poljodjelstva, industrije i obrta. Imamo jako puno predmeta i većina ih je vezana za Novu Gradišku što nam je jako bitno. Ponosan sam na industrijsku baštinu koju čuvamo i naše tvornice koje su nekada radile u Novoj Gradiški – kaže Krešimir Knežević.
Dodaje da svaki predmet ima svoju priču i sentimentalnu vrijednost za ljude koji su ih dali. Kaže da to posebno cijeni jer su ih dali upravo zato da se sačuva uspomena na djeda i baku, na osobni život koji nije bio lak. Naprimjer, dođe čovjek i pokloni radio aparat i kaže da je za njega u Njemačkoj radio dva mjeseca. Ima puno životnih priča koje su vezane uz te predmete – kaže Krešimir Knežević i poručuje sugrađanima da mogu Muzeju prometa i tehnike darovati stare premete koje još uvije čuvaju imaju u svojim domaćinstvima.

Related Post

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN

Autor - 15/05/2012 0
Paraolimpijski školski dan je stvaranje svjesnosti i mijenjanje stavova o osobama s invaliditetom, te djeci s poteškoćama. NOVA GRADIŠKA, 15.…