Nova dražba u “DI Sekulić”

1630 0

NOVA GRADIŠKA 18. veljače 2012. – Više od dvije godine nekada uspješan novogradiški drvoprerađivački div DI Sekulić, u stečaju je, a nakon šest provedenih dražbi ne nazire se kupac koji bi eventualno oživio pogone i zaposlio radnike.

Prodajom pokretnina (namještaja) stečajni upravitelj Zdenko Bešlić pokušava namaknuti novac za izmirenje obveza prema bivšim radnicima. “Prošle godine, za 326 radnika Sekulića izvršena je djelomična dioba. Od njihovih ukupnih potraživanja – osam milijuna kuna, u srpnju su isplaćena dva milijuna. Riječ je o radnicima prvog višeg isplatnog reda. Planirali smo potkraj prošle godine još jednu diobu od oko milijun kuna, ali nismo uspjeli skupiti novac”, kaže stečajni upravitelj.

 

Ukupna “Sekulićeva” imovina procijenjena je na 126 milijuna kuna, od čega su nekretnine, strojevi i oprema 120 milijuna. “Prva dražba u ožujku 2011, bila je za prodaju tri pogona (Pilana, Radinost i Tvornica), a prošle godine održano je pet dražbi na kojima nije bilo kupaca. Šesta dražba održana je u siječnju, a sedma je zakazana za 7.ožujka. Početne cijene na sedmoj dražbi bit će 49 posto od procijenjene vrijednosti (oko 60 milijuna kuna)”, pojašnjava Bešlić.

 

Iz dražbe u dražbu cijena je sve niža, a kada se ovoga ljeta spusti na 30 posto procijenjene vrijednosti, valjda će se pojaviti kupci. Jedini pravi interes do sada je pokazala Drvna industrija Nova Gradiška (DING) koja od listopada 2010. ima u zakupu dva pogona gdje je organizirana proizvodnja. No što će se događati ako ni sedma dražba ne iznjedri kupca, pitamo stečajnog upravitelja. On kaže: “Bit će osma, deveta, 11 dražba, a može ići sve dotle dok se ne proda”.

 

U konačnici to teorijski znači da obezvrjeđivanje tvrtke može ići do jedne kune. U tom slučaju ne bi se mogla podmiriti potraživanja vjerovnika, koja iznose 30 milijuna kuna. No stečajni upravitelj je optimističan i vjeruje kako će se tvrtka prodati za iznos iz kojega bi se bar naplatili vjerovnici. Ako bi se prodala i skuplje preostali novac bio bi vraćen bivšim vlasnicima, udjeličarima.

Zdenko Bešlić

PRODAJA TVRTKE ZA JEDNU KUNU Tržišna cijena određena je ponudom i potražnjom, a sud vodi računa o postotku snižavanja cijena na dražbama. U slučaju kada iz dražbe u dražbu ne bi bilo zainteresiranih kupaca pa bi se tvrtka u konačnici prodavala za jednu kunu, pravne i fizičke osobe koje imaju pravo kupnje (a vjerojatno bi ih bilo više), u tom bi slučaju licitirale na više iznose, što teorijski može narasti i do procijenjene vrijednosti tvrtke.

Marija Radošević/SBplus

Related Post

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Autor - 22/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 22. lipanj 2015. – Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana…

GRADSKA PRIZNANJA 2013.

Autor - 03/02/2014 0
Nažalost, Milenko Vučković – Kole, dopredsjednik DVD-a Nova Gradiška je, nakon kratke i teške bolesti, preminuo 17. siječnja 2014. godine.