NOVA GRADIŠKA – HERZOGENAURACH: PRIJATELJSTVO SE NASTAVLJA U EUROPI U KOJOJ ĆE BITI I HRVATSKA

651 0

NOVA GRADIŠKA, 3. listopada 2010. – Prijatelji iz njemačkog grada Herzogenauracha danas su napustili Novu Gradišku. Prije podne, zajedno s gradonačelnikom Josipom Vukovićem i zamjenikom gradonačelnika Milanom Matešom, razgledali su grad i posjetili Spomen sobu 121. brigade HV-e Nova Gradiška.

 

Arsen Granda, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška, koja je prikupila eksponate i priredila postav spomen sobe, dočekao ih je zajedno sa brigadirom Josipom Mikšićem, zapovjednikom novogradiškog ratišta, koji ih je ukratko upoznao s političkim prilikama koje su dovele do rata, agresijom na novogradiški kraj i Hrvatsku, te herojskom obranom Nove Gradiške. Gosti iz Herzogenauracha sa zanimanjem su razgledali spomen subu i na video zidu ratne prizore iz Nove Gradiške.  

Prijatelji iz Herzogenauracha bili su nazočni na jubilarnoj svetoj misi, koju su u prepunoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije predvodili naš župnik velečasni Perica Matanović i župnik Helmut Hetzel iz Herzogenauracha. I ova je misa, uz ostalu, potvrdila zavidnu vjersku suradnju dva grada. 

Nakon Herzogenauracha u lipnju, proteklih dana u Novoj Gradiški je obilježavanjem 30. obljetnice prijateljstva Nove Gradiške i Herzogenauracha potvrđena čvsrta veza stanovika dva grada. Sigurno to nije kraj prijateljstvu i suradnji. Kako su to u svojim govorima istakli gradonačelnici Josip Vuković i German Hacker, biti će to uskoro u europskoj zajednici u kojoj će biti i Hrvatska.  

 

Related Post

Hrvatski Božićni običaji

Autor - 25/12/2011 0
Čestit ti Božić i sveto Isusovo Porođenje Od svih običaja božićni su najviše ukorijenjeni u narodu. Istina, neki su od…

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 20/08/2012 0
Oporba predlaže da do lokalnih izbora Grad vodi zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić NOVA GRADIŠKA, 20. kolovoz 2012. – Za…

NEĆE IH ZABORAVITI

Autor - 31/08/2015 0
LJUPINA – Članovi NK “Slaven” Ljupina 29. kolovoza organizirali su deseti po redu Memorijalni nogometni turnir u sjećanje na pet…