13. REŠETARAČKI SUSRET PJESNIKA – ČUVAJU HRVATSKI JEZIK I IDENTITET

1112 0

REŠETARI, 2. rujna 2010. – Rešetarački susreti pjesnika, trinaesti po redu, još je jednom potvrdio opravdanost postojanja i doprinos koji, zajedno s domaćim, a pogotovo pjesnicima iz cijelog svijeta, daje u očuvanju hrvatskog jezika i identiteta. Ni ove godine nisu izostale brojne pohvale i zahvale za napor koji u organizaciju susreta ulaže KLD Rešetari

na čelu s Ivanom De Villom. Potvrdila je to i Ružica Vidaković, zamjenica brodsko-posavskog župana. Najveće zahvale dolazilo je od pjesnika koji su u Rešetare došli čak iz Kanade, Južnoafričke Republike i Australije.

Susreti su počeli otvarnjem likovne izložbe 13. Međunarodne likovne kolonije „Petrović -Rešetari 2010.“, a nastavljeni susretima pjesnika. Susret sa pjesnicima osnovnih škola iz zapadnog dijela Brodsko-posavske županije i promocija 2. zbornika mladih pjesnika Abeceda odrastanja održani su u dvorani Osnovne škole „Ante Starčević“. Mlade pjesnike i njihove goste pjesnike iz dijaspore pozdravili su Ivan De Villa i ravnatelj škole Tihomir Batalo. O zbirci mladih pjesnika i njihovim pjesmama govorile su Zlata Dasović, koja je zajedno s Radomirom Dumičićem i Nadom Šerić odabrala pjesme, i Ivana Prakaturović, koja je obavila lekturu i korekturu. Nazočni su bili Antun Kikaš, pjesnik iz Kanade i fra Šimun Šito Ćorić.  

Treba istaknuti da je promoviran već 13. zbirnik pjesama ove godine objavljen po nazivom Preobrazba zrna. O pjesmama i pjesnicima, te položaju hrvatskog jezika i problemima s kojima se hrvatski pjesnici koji žive u dijaspori susreću, govorili su prof. Ivan Slišurić, prof. Đuro Vidmarović i fra Šimun Šito Ćori. Promovirana je i zbirka pjesama Prelomna noć, Petra Frane Bašića, pjesnika iz Južnoafričke Republike. Središnji događaj bila je pjesnička večer i druženje pjesnika u prostoru Tvornice koža „Psunj“, koja godinama ugošćuje hrvatske pjesnike iz zemlja i svijeta. Uz pjesnike iz Osijeka, Slavonskog Broda, Valpova, Donjeg Miholjca, Našica, Nove Gradiške, Splita i Varaždina nastupili su i pjesnici iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Kanade, Južnoafričke Republike i Australije. 

Sa promocije II. zbornika mladih pjesnika

 

Općinski načelnik Zlatko Aga tradicionalno je organizirao prijem za pjesnike iz dijaspore i goste.  

– Znamo da moramo više pomoći jednim ovakvom društvu kao što je KLD Rešetari. Godišnje sa 120.000 kuna izdvajamo za društva u kulturi. Znamo da to nije dovoljno, posebno KLD Rešetari kome ćemo dogradnjom zgrade i prostora za rad. Planirali smo na današnji dan položiti kamen temeljac i započeti radove. Zbog drugih obveza smo to odgodili za petnaestak dana kada ćemo započeti prvu fazu radova – kazao je općinski načelnik Zlatko Aga i goste opširno izvijestio o naporima koje Općina ulaže u izgradnju objekata infrastrukture i društvene objekte u cilju da poboljša ukupan život stanovništva u svim naseljima u općini.  

Promocija XIII. zbornika pjesama “Preobrazba zrna”

 

Sudionici XIII. rešetaračkog susreta pjesnika

Promocija knjige “Prelomna noć” Petra Frane Bašića

Nakon otvaranja likovne izložbe

Related Post