Nova Gradiška dobila Trg 121. brigade HV-e

4043 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 18. srpnja 2018. – Gradsko vijeće Nove Gradiška na jučer održanoj sjednici jednoglasno je prihvatilo prijedlog o imenovanju Trga 121. brigade Hrvatske vojske u Novoj Gradiški.

Iako se grad Nova Gradiška nalazio gotovo na crti novogradiške bojišnice i nakon Vukovara, gledajući po površini, je drugi grad u Hrvatskoj na koji je ispaljeno najviše topničkih projektila nije imao ulici uli trg koji bi podsjećao na Domovinski rat, obranu Nove Gradiške i ratna stradanja.

Nova Gradiška je imala 121. brigadu HV-e, koja je osim u obrani Nove Gradiške sudjelovala, kao brigada ili pukovnija, o oslobađanju okupiranih područja Hrvatske, imala je velik broj žrtava, branitelja i civila, te pretrpjela veliku materijalnu štetu

Na trgu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, za poginule i umrle hrvatske branitelje izgrađeno je spomen obilježje. Sada branitelji novogradiškog kraja u Novoj Gradiški imaju i spoj trg.

Trg 121. brigade Hrvatske vojske obuhvaća prostor na kome se nalazi Dom hrvatskih branitelja u ulici Zrinskih i prostor iza Gradskog muzeja i Općinskog suda na kome se planira izgraditi studentski kampus.

Related Post