NOVAGRA PREDSTAVLJA DOBITNIKE GRADSKIH PRIZNANJA 2014.

886 0

Povelja počasnog građanina generalu Mladenu Markaču uručena je u Domu kulture na svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj u povodu Dana grada

NOVA GRADIŠKA, 10. prosinac 2014. – Grad Nova Gradiška u prigodi Dana grada dodjeljuje javno priznanje – POVELJU POČASNOG GRAĐANINA GRADA NOVA GRADIŠKA GENERALU MLADENU MARKAČU,

za izniman doprinos u stvaranju i očuvanju samostalne Republike Hrvatske.

 

Mladen Markač rođen je 8. svibnja 1955. godine u Đurđevcu. Srednju školu je pohađao u Zagrebu gdje završava Kineziološki fakultet. Od školovanja u Zagrebu bavi se sportom: višestruki prvak Hrvatske, bivše Jugoslavije i Balkana u džudu.

U policiji je zaposlen od 1981. godine. Bio je instruktor borilačkih vještina pripadnicima Jedinica za posebne namjene. Od 1990. sudjeluje u stvaranju specijalnih policijskih jedinica. U rujnu 1990. godine imenovan je pomoćnikom zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko, a od početka 1991. imenovan za zapovjednika.

Bivši predsjednik dr. Franjo Tuđman 1994. godine imenovao ga je pomoćnikom ministra unutarnjih poslova, čime je Markač postao zapovjednikom Specijalne policije MUP-a. Bio je i predstavnik MUP-a za suradnju s Glavnim stožerom vojske. Čin generala Mladen Markač dobio je uoči akcije Oluja.

Jedan od njegovih najzahtjevnijih zadataka bio je na Velebitu, odakle su se tijekom akcije Oluja spustili u Gračac do granice s BiH. General Markač sudjelovao je i u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak u svibnju 1995., kada je oslobođena zapadna Slavonija, a njegove specijalne postrojbe sudjelovale su i u akciji Medački džep u rujnu 1993. godine. Specijalna policija nakon rata bila je angažirana i na razminiravanju ratom zahvaćenih područja.

Godinu dana nakon Oluje, 1996., gospodin Markač je postao saborski zastupnik HDZ-a, no istovremeno je bio i na funkciji pomoćnika ministra unutarnjih poslova za specijalnu policiju.

Kada je 2000. godine došlo do promjene vlasti, Markač je smijenjen s funkcije, a ubrzo potom i umirovljen. Nakon što je u ožujku 2004. stigla optužnica protiv njega, general je odmah pristao na suradnju s Haaškim sudom i dobrovoljno se predao.

U prvostupanjskom postupku Haaški sud ga je 15. travnja 2011. proglasio krivim i kao sudionika tzv. udruženog zločinačkog pothvata osudio na 18 godina zatvora. Žalbeno vijeće ga je 16. studenoga 2012. zajedno s generalom Antom Gotovinom, oslobodilo svih optužbi i pustilo na slobodu uz ocjenu da je prvostupanjska, nepravomoćna, presuda bila nerazumna.

Ta vijest dočekana je u Hrvatskoj s oduševljenjem, tisuće su se okupljale na gradskim trgovima, u Zagrebu im je priređen svečani doček.

Cijela zemlja je tih dana slavila, bila je to vijest koja je ujedinila Hrvatsku! Njegovi suborci su ga opisali kao čovjeka koji je uvijek dijelio sve sa svojim dečkima i koji je uvijek u borbu išao s riječima: “Za mnom”. Omiljen, hrabar, nesebičan, uvijek spreman pomoći, uvijek prvi…

Hvala mu na tome, hvala mu u ime svih građana Nove Gradiške, hvala u ime Hrvatske!

Generale Markač, neizmjerno smo ponosni i sretni što ste danas s nama, stoga Vam Grad Nova Gradiška i svi njegovi građani s radošću uručuju ovo najviše gradsko priznanje – POVELJU POČASNOG GRAĐANINA GRADA NOVA GRADIŠKA!

Related Post

AKCIJA

Autor - 24/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 24. studeni 2014. – U vremenu od 24. do 29. studenoga, stanice za tehničke preglede vozila i stručne…

UPOZORENJE SLAVČE

Autor - 06/08/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 6. kolovoza 2014. – Obilne kiše na Psunju ponovo su zamuljenom vodom napunile akumulaciju Bačica i opet donijele…