NOVI PROJEKT „BIOSOL +“ – Postavljanje fotonaponskih elektrana na 8 gradskih objekata ukupne snage 0,1 MW

1793 0

Fotonaponske elektrane će se postaviti na Domu u Ljupini, zgradi NK “Slaven” u Ljupini, Domu hrvatskih branitelja, gradskim bazenima, Društvenom centru (NAMA), novoj gradskoj vijećnici,  jaslicama i Reciklažnom dvorištu. 

 

Autor Franjo Samardžić , Foto Jakša Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA – NOVI PROJEKT  BIOSOL +  „Upotreba biomase i solarne energije kao  obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene – Biosol +“

Grad nova Gradiška započeo je 1. veljače 2023.  godine s još jednim projektom iz programa prekogranične suradnje u okviru Internog IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020.. 

Projekt se provodi u okviru 3. ograničenog poziva za dostavu projektnih prijedloga unutar Prioritetne osi 2  „Zaštita  okoliša i  biološke raznolikosti , unapređenja sustava za prevenciju rizika te promicanje održive energije i energetske učinkovitosti“  te  je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA fondova Europske unije. 

Cilj projekta je  podrška povećanoj potrebi održive energije i energetskoj učinkovitosti i prekograničnom području, uz povećanje  infrastrukturnih kapaciteta  za proizvodnju energije  iz obnovljivih izvora u području projekta. 

Aktivnosti projekta  uključuju nabavu i  instalaciju integriranih fotonaponskih elektrana na 8  lokaciju u Novoj Gradiški ukupne snage  0,1 MW, organizaciju  radionica i  izložbi u cilju podizanja svijesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, te  nabavu električnih bicikla sa  stanicom za punjenje za potrebe Gradske uprave.

Ukupna vrijednost projekta je  338.999,94 EUR, od čega  EU sufinancira 220.000,00 EUR.

Projekt traje 9 mjeseci, od 1. 2. 2023.  do 31.10. 2023. Vodeći projektni partner  je Grad Šabac iz Republike Srbije, a ostali partneri su Grad Nova Gradiška i LAG Zapadna Slavonija iz Republike Hrvatske. 

Gradonačelnik Vinko Grgić  istaknuo je na sjednici Gradskog vijeća  da je  ovaj projekt dobiven zahvaljujući  maksimalnim ocjenama koji je dobio prethodni projekt Biosol  u sklopu kojeg je izgrađena fotonaponska elektrana,   a postao je  ogledni primjer za ostale projekte. Također je realiziran  zajedno s Gradom Šapcom. Cilj je, kaže, uz energetsku obnovu  zgrada u vlasništvu grada i  uštedu energije, izgradnjom  fotonaponskih elektrana  troškove energije javne rasvjete i u gradskim zgradama  svesti na   nula kuna. 

Related Post