NOVOGRADIŠČANI U POSJETI PRIJATELJSKOM GRADU HERZOGENAURACHU

741 0

NOVA GRADIŠKA, 3.srpnja 2015. – Prije 35. godina potpisana je Povelja o prijateljstvu između Nove Gradiške i Herzogenauracha i ono traje sve ove godine u kontinuitetu.

Svakako treba spomenuti čovjeka koji je pokrenuo inicijativu zbližavanja ova dva grada, a to je Marko Lončar.

 

Prvi dio programa obilježavanja 35. godišnjice ovog prekrasnog prijateljstva odvija se u Herzogenaurachu i upravo zato izaslanstvo grada Nova Gradiška otputovalo je 2. srpnja i u nama prijateljskom gradu boravit će do 7. ovoga mjeseca.

 

U travnju ove godine, prema riječima magistre Ljilajne Lukačević, zamjenice gradonačelnika jedna uža delegacija u sastavu, gradonačelnik Željko Bigović i zamjenici Dario Ban i Ljiljana Lukačević, uz djelatnike gradske uprave Vesnu Špehar i Milana Tomljanovića na poziv gradonačelnika Herzogenauracha boravila je u tom prijateljskom gradu u radnoj posjeti. Cilj je bio dogovoriti program obilježavanja 35. godina prijateljstva naša dva grada. -Prigoda je doista posebna i nas u gradu veseli što ovu obljetnicu na isti način doživljavaju naši prijatelji u Herzogenaurachu. Prvi dio programa odvijat će se kod njih, a izaslanstvo grada Nova Gradiška u širem sastavu (51 osoba) sudjeluje u različitim sadržajima. Grad Novu Gradišku predstavljaju gradonačelnik Željko Bigović, zamjenici Ljiljana Lukačević, Dario Ban, predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić, gradski vijećnici- predstavnici Klubova vijećnika i političkih stranaka, djelatnici u području kulture, predstavnici gradskih ustanova, predstavnici vatrogasaca, sportskih udruga, Dječjeg vrtića, dakle ustanova kojima je grad osnivač. Također i HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, kojemu je ovo treće gostovanje u Herzogenaurachu i koje će prirediti i cjelovečernji folklorni program, kao i prezentaciju tradicijskih običaja. Protokol podrazumijeva i službena primanja izaslanstva grada NG, ali ima i prostora za lijepe, neformalne, spontane susrete i druženja ljudi – istaknula nam je magistra Lukačević. To će biti prvi dio susreta i obilježavanja 35. godišnjice prijateljstva, a ono što slijedi je njihov uzvratni susret u listopadu ove godine o čemu će točan datum biti definiran upravo tijekom ovoga boravka našeg izaslanstva u Njemačkoj.

 

-Onu toplinu i srdačnost kojom su nas u travnju dočekali, a vjerujem tako će biti i sada, jedva čekam da uzvratimo i već postoje inicijative naših udruga i ustanova koje stavljaju na raspolaganje sve što budu bile u mogućnosti učiniti u našem gradu za doček prijatelja iz Herzogenauracha kako bi on bio na jednoj visokoj razini. Naravno medije ćemo na vrijeme izvjestiti jer i vi ćete biti dio te lijepe priče. Ovo prijateljstvo naša dva grada zaista je lijepo, ali kao i svako drugo prijateljstvo, nekako lako ga je steći, teško ga je održavati i mislim da je ovo prekrasna priča da nešto što je prije 35. godina uspostavljeno zapravo traje, njeguje se, obogaćuje i produbljuje sve ove godine i sretna sam što je izaslanstvo koje putuje u Herzogenaurach dio te priče – naglasila nam je magistra Lukačević uoči odlaska u ovaj nama dragi i prijateljski grad.

Related Post

NOVOGRADIŠKI LABURISTI TRAŽE

Autor - 17/02/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 17. veljače 2014. – Novogradiški Laburisti su poslali poruku: HITNO UKINUTI NOVČANE NAKNADE članovima radnih tijela grada Nova…

VINCETOVO U MALOJ

Autor - 23/01/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 23. siječnja 2013. – Mokro od kiše osvanulo je siječanjsko jutro u usnulim malčanskim vinogradima. Oko podne je…