NOVOGRADIŠKI RATNI SPOMENAR (25)

1642 0

Svibanj 1992. godine je mjesec u kome će se na bojišnici manje pucati. Agresor ipak neće mirovati. Povremeno će pucati iz pješačkog oružja i minobacača. Novogradiško nebo prelijetat će neprijateljski zrakoplovi pa će Novogradiščani

i u svibnju morati u skloništa. Čelni ljudi novogradiških civilnih i vojnih vlasti posjetit će Zagreb gdje će ih primiti predsjednik države dr. Franjo Tuđman, a u Novu Gradišku će doći argentinski general Carlos Maria Zabala, zapovjednik zaštitnih snaga UN u zapadnom sektoru. U više navrata najavljivat će se dolazak nepalskog bataljuna i isto toliko puta i odgađati.

 

Iako još uvijek pod granatama, stanovnici Nove Gradiške, koliko to prilike dopuštaju, obnavljaju razorena poduzeća, srušene stanove i obiteljske kuće. Očekuje se da će tek nakon razmještaja UNPROFOR-a u zapadnom, ratom zahvaćenom dijelu općine, biti moguća cjelovita obnova. Stoga se pripremama za obnovu u općini Nova Gradiška pridaje veliko značenje. Brojni su kontakti čelnika općine Nova Gradiška i općinskih sekretarijata s nadležnim Vladinim resorima kako bi pomoć, ponajprije ona bez koje se prognanici ne mogu vratiti u svoja porušena i spaljena sela. Vrijeme će pokazati da će se prognanici moći vratiti u svoja sela tek nakon tri godine i Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“.

INDUSTRISKO OBRTNIČKA ŠKOLA

 

Zdravka Sokića i Miroslava Ćupića, , predsjednika Skupštine općine Nova Gradiška i njezina Izvršnog vijeća te Josipa Mikšića, zapovjednika operativne grupe Hrvatske vojske u Novoj Gradiški i Marijana Petrovića primio je predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman. U duljem razgovoru upoznali su ga sa stanjem u općini. Predsjednik Tuđman je, kako ističu, pokaza veliko razumijevanje za probleme s kojima je suočena novogradiška općina i izjavio da će Vlada učiniti sve kako bi Nova Gradiška dobila odgovarajuće mjesto u gospodarskom i političkom životu zemlje.

 

U Novoj Gradiški su 4. svibnja 1992. godine boravili general Carlos Maria Zabala i Gerald Ficsher, zadužen za civilne poslove u zaštitnim snagama Ujedinjenih naroda na istom području. Sastali su se s Josipom Mikšićem i čelnicima općine Zdravkom Sokićem i Miroslavom Ćupićem. Nakratko su se sastali i s Milanom Đukićem, predstojnikom Vladina Ureda za međunacionalne odnose koje su zatekli u posjeti Novoj Gradiški.

OŠ MATO LOVRAK

 

S čelnim ljudima UNPROFOR-a čelnici novogradiške općine dogovorili su naredne susrete na kojima treba dogovoriti i precizirati djelovanje UNPROFOR-a i funkcioniranje civilnih vlasti te pojedinosti oko povratka prognanika. Obišli su i bojište i upoznali se s područjem djelovanja zaštitnih snaga Ujedinjen naroda.General Carlos Zabalo najavio je dolazak nepalskog bataljuna u Maribor sredinom svibnja. Kako je kazao bataljun bi se trebao rasporediti na području novogradiške općine do kraja mjeseca. Do tada će stići i vozila iz Njemačke. Na pitanje, koje je to područje djelovanja UNPROFOR-a, nije dao odgovor. Prijedlog je, kako je klao, upućen zapovjedniku UNPROFOR-a, a ovaj ga je proslijedio u New York odakle se očekuje odobrenje.

 

Gerald Fischer, mjerodavan za civilne poslove, ponovo se tri dana poslije, sastao s čelnicima općine. U njegovom timu bio je i šef policije UNPROFOR-a za sektor zapad Kutiares. Iako je nakon višesatnog razgovora ostalo dosta nedoumica i nejasnoća, dosta toga je i pojašnjeno.

ZDRAVKO SOKIĆ, CARLOS MARIA ZABALO, GERARD FISCHER

 

Snage UNPROFOR-a na zapadni, okupirani dio novogradiške općine, rasporedit će se do 25. svibnja, kad će preuzeti odgovornost za taj sektor. Hrvatska i neprijateljska, srpska vojska morat će se povući 25 kilometara od granice područja pod zaštitom. Civilna vlast djelovat će samostalno, a kako je kazao Gerard Fischer, važit će zakoni zatečeni 2. siječnja 1992. godine, na dan potpisivanja mirovnog sporazuma. Snage UNPROFOR-a svim će prognanicima omogućiti povratak i isti tretman, jamčiti im sigurnost i mogućnost za rad, a osigurat će i funkcioniranje civilnih službi. Sigurnosti bi trebale doprinijeti i lokalne policije čiji će pripadnici nositi samo kratko oružje. Civilna policija UNOPROFOR-a kontrolirat će rad lokalne policije koja ne smije biti naklonjena ni jednoj strani.

 

Zajedno s pripadnicima vojske, sa zaštitnog područja pod kontrolom UNPROFOR-a, moraju se povući sve naoružane osobe i grupe. Unutar zaštitne zone svi civili moći će se kretati slobodno i na kontrolnim mjestima izlaziti iz područja. Kada se bude mogla jamčiti potpuna sigurnost, prognanici će se moći vraćati na svoja ognjišta.

 

Dosta je pitanja ostalo bez odgovora. Ponajprije ona o funkcioniranju civilnih vlasti. Odgovora nije bilo ni na pitanje, koja je to granica do koje će djelovati UNPROFOR. Sigurno je samo da u zaštitnom području neće biti grad Nova Gradiška.

KOD PREDSJEDNIKA TUĐMANA

Related Post

Humanitarna utrka DND

Autor - 01/10/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 1. listopada 2011. – Današnji krasni sunčani dan, toplo i ugodno vrijeme, iako je 1. listopada, brojno gledateljstvo…