NOVOGRADIŠKI RATNI SPOMENAR (27)

944 0

U nazočnosti pripadnika UNPROFOR-a, Zapovjedništva Hrvatske vojske Operativne grupe Nova Gradiška i Zapovjedništva Banjalučkog korpusa na području Okučana, prijepodne 16. svibnja 1992. godine, i službeno je kod porušenog motela „Slavija“,

nadomak Dragalića, puštena je u promet auto-cesta. Zasada je južna traka na korištenju samo pripadnicima zaštitnih snaga UN i europskih promatrača, svaki dan od 9 do 17 sati. Najavljeno je da ako se aktivnosti UNPROFOR-a u sektoru Zapad budu razvijale po planu, južna traka auto-ceste Od Nove Gradiške prema Novskoj i obrnuto za civilni promet biti otvorena sredinom lipnja.

 

Iako se intenzivno pregovara, a dolazak zaštitnih snaga UN i njihovo preuzimanje potpune odgovornosti zagovaraju i neprijateljski pregovarači, oružje u rukama srpske vojske i dalje će se povremeno oglašavati. Tako su i na dan otvaranja auto-ceste za promet napadnuti položaji naših branitelja na središnjem dijelu bojišnice u vremenu od 18 do 23 sata. Na Poljane i Mašić te na postrojbe Hrvatske vojske na auto-cesti otvorena je vatra iz protuzrakoplovnih strojnica i topova, minobacača, tenkovskih topova i haubica. Minobacačkom vatrom iz Bosne je napadnuto selo Mačkovac. Takozvana „vruća“ telefonska linija nije radila – na pozive Zapovjedništva Hrvatske vojske srpska nije odgovarala.

Inspektor Glavnog stožera Hrvatske vojske nakon obilaska novogradiškog bojišta ocijenio je najvišom ocjenom organiziranost branitelja Nove Gradiške Novogradiška bojišnica duga je 83 kilometra i organizirana je po svim vojnim načelima.

Iako se pregovara o povratku prognanog pučanstva u svoja sela, a Jugoarmija se priprema za odlazak iz zapadne Slavonije, Srbi na bojištu i dalje izazivaju.

U redovima neprijatelja nešto se neobično događa. Potvrđuje to prekid veza između Hrvatske vojske i okupatora koji je jednostavno prekinuo sve „vruće“ telefonske veze na svim dijelovima bojišta. Osim toga, okupator nije htio prihvatiti dvije žene koje su htjele otići u Banjaluku. Srpska strana se opravdavala sigurnosnim razlozima.

Agresor utvrđuje svoja uporišta nas desnoj obali save. Na bosanskoj obali Save neprijatelj se ukopava i gradi bunkere. Kod sela Kaoca, nizvodno od Srpca, od čvrstog materijala sagradio je devet bunkera, a puškarnice su okrenute prema Radinju na slavonskoj obali Save.

Zapovjedništvo Hrvatske vojske u Novoj Gradiški priopćava da će istočna granica do koje će djelovati UNPROFOR u sektoru Zapad biti, uz moguće manje korekcije, sadašnja crta razgraničenja između naše i neprijateljske vojske. Najavljuje se da bi nepalski bataljun trebao bi u zapadni, dio općine Nova Gradiška doći do konca svibnja, što je već treći rok dolaska zaštitnih snaga UN iz Nepala. Zbog toga je UNPROFOR prisiljen ubrzano preuzimati odgovornost u sektoru Zapad, kako se planira, u pet faza.

U prvoj, u roku od pet dana, moraju se povući tenkovi, teško oružje i topništvo na 30 kilometara udaljenosti od zone djelovanja zaštitnih snaga.

U drugoj fazi, u roku od osam dana, izvršiti će se demilitarizacija unutar sektora pod kontrolom UNPROFORA. Osobe naoružane damo kratkim oružjem biti će mjesni policajci.

Trećom fazom predviđeno je povlačenje protuoklopnog oružja u roku od osam do devet dana na deset kilometara od zone djelovanja zaštitnih snaga.

U četvrtoj fazi, u roku od četrnaest dana, pješadijske postrojbe morat će se povući pet kilometara od crte razgraničenja.

U petoj fazi, petnaest dana nakon dolaska svih snaga UNPROFORA, čistit će se teren od minskih polja.

Dolazak nepalskog bataljuna na zapadni, okupirani dio općine Nova Gradiška, još jednom je odgođen i najavljen za sredinu lipnja. Dvije satnije, oko 600 pripadnika zaštitnih snaga UN iz Nepala, smjestit će se u bivšem Centru za obuku vojnih obveznika kod sela Gorice i u hotelu Strmac na Strmcu. Kontrolirat će punktove u sektoru Pivara, na auto-cesti kod Dragalića, raskrižje ceste Medari-Trnava, kod Mašićke Šagovine i u sektoru Psunja kod Ivanovca.

Kanadski bataljun za veze otvorio je i kontrolira putne prijelaze Donji Bogićevci-Pivare, auto-cesta kod Dragalića, Dragalić, Medari-Medari i Smrtić-Bobare preko Širinaca. Putni prolazi u Dragaliću i Medarima otvoreni su od 9 do 17 sati, a ostali prema planu samo dva sata tijekom dana.

Lipanj, 1992. godine. Zaštitne snage Ujedinjenih naroda napokon su se okupile u zapadnoj Slavoniji. UNPROFOR je preuzeo odgovornost i još jednom kod prognanika potaknuo nadu u skori povratak u svoje domove.

RAZMJENA POGINULIH

 

Related Post