NOVOGRADIŠČANI PROSLAVILI DAN GRADA I ŽUPNI BLAGDAN

2602 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 8. prosinac 2017. – Brojnim manifestacijama i događanjima Novogradiščani tijekom prosinca obilježavaju Dan grada, a 8. prosinca na Dan grada i župni blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije.

Danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, te kod spomen biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Odana je time počast ljudima najzaslužnijim za obranu Nove Gradiške, neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Molitvu za poginule branitelje vodio je velečasni Ivan Štivičić.

Svečanu svetu misu u župnoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene djevice Marije predvodio je biskup msgr, Antun Škvorčević, a u Domu kulture održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uz Davora Bernardića, saborskog zastupnika i predsjednika SDP-a, nazočni su bili zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković, Rudi Stipčić, Josip Zvirotić i Mladen Mikolčević, umirovljeni brigadni generali u miru, pukovnik Ivan Babić, zapovjednik 99. brigade HV-e Zagreb, pukovnik Marin Pišonić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, načelnici policijskih postaja Nova Gradiška i Okučani Marin Marjanović i Zrinko Kapetanić. Nazočno je bilo i izaslanstvo iz prijateljskog austrijskog grada Wolsbegra.

-Dan grada slavimo s ponosom zahvalni generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline, grad po mjeri čovjeka u kojem je i danas, svemu unatoč što nas brine, ugodno živjeti. Radosna sam što vas mogu pozdraviti u ovako značajnom trenutku za naš grad. Slaveći blagdan župe Bezgrešnog Začeća Blažene djevice Marije i Dan grada mi Novogradičani danas slavimo život, opstojnost i vjeru. S posebnim pijetetom sjećamo se danas svih poginulih u Domovinskom ratu, uz posebnu zahvalnost njihovim roditeljima i obiteljima, invalidima Domovinskog rata i svim braniteljima.

S ponosom se sjećamo svih sugrađana koji su svoja znanja i rad utkali u dobrobit grada. Naša vizija razvitka Nove Gradiške nije sadržana samo u zbiru projekata, već u osmišljavanju i provedbi upravljačkog, gospodarskog, socijalnog i urbanističkog preporoda našeg grada u kojem će biti ugodno živjeti. Grad Nova Gradiška ima svoju viziju koju želi ostvariti i zato se držimo zadanih postulat – kazala je, uz ostalo, Ljepša Rakas-Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća.

Izražavajući zadovoljstvo gradonačelnik Vinko Grgić opširno je govorio o postignućima u proteklih godinu dana u oblasti gospodarstva, izgradnji komunalne i društvene infrastrukture, društvenih djelatnosti, brojnim manifestacijama i događanjima. Posebno je istaknuo nalaz državne revizije koja je po prvi put Gradu Nova Gradiška dala bezuvjetnu ocjenu što je, kako je kazao, potvrda kvalitetnog rada.

Pukovnik Ivan Babić, zapovjednik 99. brigade HV-e Zagreb-Peščenica govorio je o dojmovima iz Domovinskog rata i obrane Nove Gradiške te izrazio zadovoljstvo što su pripadnici 99. Brigade HV-e dali doprinos da se Nova Gradiška obrani. Istaknuo gostoljubivost Novogradiščana, tijekom, ali i poslije Domovinskog rata zbog čega često i dolazi u Novu Gradišku.

Brigadni general Mladen Mikolčević prisjetio se poginulih branitelja i generala Praljka, koji je, kako je kazao, pokazao kako se voli Hrvatska.

-Gradonačelniče, vama i Gradskom vijeću čestitam, jer ono što radite pokazuje kako se voli svoj grad i Hrvatska – kazao je brigadni general Mladen Mikolčević.

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković posebno je pozdravio članove obitelji poginulih branitelja, koji su svoje živote dali i obranili Novu Gradišku.

-Ovo je prilika da se rekapitulira jednogodišnji rad. U izvješću gradonačelnika smo vidjeli da je učinjeno puno.Zadovoljan sam što mogu reći da je u trome sudjelovala i Županija. Potrebno je da lokalne jedinice surađuju sa Županijom kao regionalnom jedinicom i sponom sa središnjom državnom vlašću kako bi se kapitalni projekti lakše realizirali. Prije dva dana na županijskoj razini su prošla dva važna gradska projekta – kazao je Stjepan Bošnjaković i dodao da i ubuduće treba raditi u zajedničkom interesu i interesu građana.

Gradonačelnik Vinko Grgić za svoj rad dobio je čestitke i od Davora Bernardića.

-Sretan sam i ponosan kada mogu vidjet da jedna jedinica lokalne samouprave, jedan grad, jedna sredina gdje ljudi žive, stvaraju i rade može osigurati i napraviti puno, da bi se potaklo zapošljavanje, privukle investicije i osiguralo ono što je u svakom gradu najpotrebnije, a to je: od dječjeg vrtića, radnog mjesta, kina, kazališta i koncerta, do kvalitete života.

Od srca čestitam gradonačelniku Vinku Grgiću i svima vama na trudu da povećate kvalitetu života i ponudite optimizam – kazao je Davor Bernardić

Svečana sjednica bila je prigoda gradonačlenik i predsjednica Gradskog vijeća uruče gradska priznanja.

NAGRADU GRADA NOVE GRADIŠKE dobio je posmrtno prof. JOSIP OSTIĆ za doprinos u obrazovanju i očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta nasljeđa.

NAGRADU GRADA NOVE GRADIŠKE dobila je i tvrtka „MARKOVIĆ-TRANSPORT“ Nova Gradiška za iznimne poslovne rezultate u cestovnom prijevozu robe i doprinos gospodarskom razvitku Nove Gradiške.

GRB GRADA NOVE GRADIŠKE dobili su:

-DUŠKO SOLDATOVIĆ, za stručni doprinos i hvale vrijedan rad na području cestovnog prometa.

-TEREZIJA GRGIĆ, za dugogodišnji rad u novogradiškom zdravstvu i humanitarni rad u prevenciji malignih bolesti

MEDALJU GRADA NOVE GRADIŠKE dobili su.

-MARIJA ŠPANOVIĆ, za doprinos u obrani Domovine i dugogodišnji predani rad u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

– 3. SATNIJA 3. BOJNE 3. GARDIJSKE BRIGADE „KUNE“ ZNG RH, za izniman doprinosu obrani grada Nove Gradiške tijekom Domovinskog rata i očuvanju istine i digniteta Domovinskog rata

-OLDTIMER KLUBU „CLASSIC 99“, za dugogodišnji rad i zalaganje u organiziranju izložbi starih vozila i očuvanju vrijedne tehničke baštine

-SERVIS KUĆANSKIH APARAT „FRIGO“, za izniman doprinos u razvoju obrtništva i poduzetništva na području grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije

-HPD „SLAVČA“, za izniman doprinos u oživljavanju kulturne baštine, posebice glazbene tradicije

-ŠKOLSKI ŠPORTSKI KLUB „ELEKTROTEHNIČAR“ NOVA GRADIŠKA, za postignute športske rezultate te promicanje imena grada Nove Gradiške.

U glazbenom dijelu nastupili su Pjevački zbor Gimnazije Nova Gradiška, učenice petog razreda Glazbenog odjela gradske Osnovne škole “Mato Lovrak” Martina Suvala na gitari, Ema i Nika Straga Šašić na flautama, te pjevačka skupina ”Aurora”.

Related Post