NOVOGRADIŠČANIMA NA ZNANJE: Priprema se uređenju rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu i Štamparovog poučnog puta

1600 0

Piše : Franjo  Memedović

BRODSKI DRENOVAC – Trebalo je proći stotinu i trideset godina od rođenja (1888.g.) i šezdeset godina od smrti (1958.g.) dr. Andrije Štampara, da bi se pokrenula inicijativa i da bi se krenulo u realizaciju uređenju njegove rodne kuće u Brodskom Drenovcu,  koja bi  trebala postati  muzej i spomen obilježje  na ovog velikana svjetske medicine.

​          Početna sredstva od 250 000,oo kuna za ovu namjenu, osigurana su u proračunu Grada Pleternice za 2018.g. za čega se posebno zalagala gradonačelnica Jozić.  Prema nekim najavama radovi bi trebali  započeti uskoro a njihov završetak planiran je  najkasnije do kraja ove godine, kad će se obilježiti najavljene  velike obljetnici. Biti će to prilika da se štovatelji i baštinici ostavštine dr. Andrije Štampara okupe u njegovom rodnom  Drenovcu , kojeg je za života u svakoj prigodi rado spominjao, u kojeg je često navraćao i na kojeg je bio jako ponosan.

Vezano na  uređenje rodne kuće dr. Andrije Štampara u dogledno vrijeme predviđeno i je uređenje Štamparovog poučnog puta , koji će od Drenovca preko Kasonja vrha voditi do Oriovca i prolaziti  će pokraj lokacije koju i danas mještani Drenovca nazivaju Štamparova bašča, a gdje su za vrijeme Štamparova  ranog djetinjstva, njegova obitelj imala vinograd i ljetnikovac. Ovaj projekt je u svoje planove uvrstila oriovačko-drenovačke udruge ,,MOST 352″, koji će ovo  pokušati realizirati i  uz pomoć razumijevanje Grada Pleternice , što nam je rekao i  potvrdio i njen predsjednik g. Karlo Tomljenović.

Što će za Drenovac značiti i što će Drenovcu donijeti  uređenjem rodne kuće dr. Andrije Štampara? Puno. Prije svega biti će to doprinos  prepoznatljivosti Drenovca na karti rodnih mjesta svjetskih velikana, a ono drugo , biti će to izlazak Drenovca   na  kartu znanstvenog turizma Hrvatske , a i šire, jer će štovatelji i baštinici  lika i djela dr. Andrije Štampara dolaziti i posjećivati njegovu rodnu kuću, održavati manje znanstvene skupove,  i  vidjeti odakle je potekao jedan od najvećih znanstvenika socijalne medicine , veliki humanist i higijeničar , te  osnivač i prvi predsjedavajući  Svjetske zdravstvene organizacije.

Uz već od prije poznatu crkvu Sv. Dimitrija, građevinu iz trinaestog stoljeća , koja je zaštićena kao spomenik nulte kategorije i u kojoj su pronađeni i postoje ostatci staroslavenske glagoljice, što pokazuje i dokazuje  postojanja življenja na ovim područjima.  ( Drenovac se u pisanim dokumentima spominje 1230. g,), te uz arheološko nalazište avarskih grobova na Plani iznad Drenovca, uređenjem rodne kuće dr. Andrije Štampara, uz prirodne blagodati rijeke Orljave i pitomih obronaka  Dilj gore, te eko-etno ponudu proizvoda i sadržaja cijelog graničarskog kraja, Drenovcu i drenovčanima otvaraju se mogućnosti da postanu ruralna turistička destinacija  , što ozbiljno treba shvatiti i kao priliku ne propustiti.

Related Post