NOVOGRADIŠKI RATNI SPOMENAR (4) – Rat kojeg mnogi nisu bili svjesni, već je počeo

2601 0

Federalna vojska već je u Bodegraju, Lađevcu i drugim mjestima uz cestu od Okučana prema Novskoj. Muškarcima od 16 do 60 godina JNA dijeli oružje i svoje uniforme. Iz Okučna u Novu Gradišku stižu poruke i prijetnje miniranjem pruge. Dana 29. kolovoza u 10 sati MIG-ovi neprijateljske soldateske napadaju naše postrojbe na magistralnoj cesti

prema kanalu Strug i bombardiraju gospodarsko dvorište PIK-a Nova Gradiška, nedaleko autoceste kod čvorišta Okučani. Žrtava nije bilo, a uništena je poljoprivredna mehanizacija.

U poslijepodnevnim satima četiri muškarca u uniformama JNA i s oznakama SAO Krajina zaustavljaju vozila na autocesti kod Vrbovljna i otimaju automobil mercedes. Slijedi intervencija civilnih vlasti i MUP-a iz Nove Gradiške i Milan Čeleketić, zapovjednik oklopne postrojbe Varaždinskog korpusa , traži da se teroristi uklone s autoceste i mogući promet. Promet se na autocesti opet privremeno normalizira, a teroristi vlasniku vraćaju oteti automobil.

Na autocesti je sve manje vozila, a u vlakovima prema Zagrebu je sve manje putnika. Da sigurnosti na ta dva značajna prometna smjera više nema, potvrdilo se 31. kolovoza i prvih dana rujna. Teroristi su u Lađevcu zaustavili putnički vlak i zarobili dva konduktera, a 1. rujna grupa naoružanih civila terorizira putnike na autocesti kod Vrbovljana. Otimaju kamion-hladnjaču PIK-a Vrbovec sa suhomesnatim proizvodima.

Radivoje Narančić, vođa pobunjenih okučanskih Srba, prijeti iz Okučana. Pet tenkova i dva oklopbna vozila probili su se od magistralne ceste Okučani – Stara Gradiška, uz kanal Strug, prema Gređanima, a srpski rezervisti iz Bosne razmještaju se na potezu Stara Gradiška – Vrbovljani. Budući da su pripadnici banjalučkog korpusa viđeni na nadvožnjaku kod Vrbovljana, jasno je da su se spojili Banjalučki i Varaždinski korpus. Ne doduše, onako kako su planirali, magistralnom cestom Stara Gradiška – Okučani, nego zaobilazno, uz kanal Strug, opreko Vrbovljana, lokalnom cestom prema Okučanima.

Skup SDS-a u Okučanima – srpanj 1991.

 

Pregovori koje vode novogradiške civilne vlasti i okučanske vođe, ne daju očekivane rezultate. U zarobljeništvu u Okučanima su pripadnici pričuvnog sastava garde: Đuro Mikanović, Ivan Vinkašević i Ivan Marjanović, zajedno s pet civila iz Okučana i Cernika. Svi su Hrvati. Na pregovore iz Okučana došli su Vaso Ostrolučanin i četnički vojvoda Đorđe Damjanović. Na pregovore je Damjanović došao u uniformi JNA na kojoj su bile i njene oznake. Pregovori su zapeli jer okučanski pregovarači nisu mogli, kako su kazali, ništa odlučiti bez svojih pretpostavljenih. Nakon nekoliko dana razmjena je ipak obavljena. Samozvane okučanske vlasti poštovale su dogovor , pa je uz nazočnost pripadnika federalne armije Okučane napustilo tridesetak Hrvata. Josip Herceg okusio je sav bijes i mržnju prema Hrvatima. U okučanskom zatvoru pretučen je i zlostavljan, tako da je odmah nakon razmjene, smješten u novogradišku bolnicu.

Svima je već jasno da će doći do većih ratnih sukoba. U Novoj Gradiški su od početka kolovoza intenzivirane pripreme za obranu. Problem postaju i prognanici. Sve je više dragovoljaca koji su spremni uzeti oružje u ruke i braniti svoje domove. Općinska vlast u Novoj Gradiški zajedno s Uredom za obranu priprema stanovništvo za obranu od agresije. 

Od 1. kolovoza 1991. godine na obrani odašiljača HRT nalazi se 12 policajaca iz PP Nova Gradiška. priključili su se desetorici dragovoljcima koji su u zaštitu odašiljača došli 10. lipnja na zapovijed Krešimira Kovačića, načelnika Ureda za obranu

Na području općine Nova Gradiške prijavilo se u Narodnu zaštitu 1480 dragovoljaca. U formiranju Narodne zaštite u mjesnim zajednicama sudjeluje Općinski štab Civilne zaštite sve dok je ona bila u njegovoj nadležnosti.

rizni štab Medicinskog centra «Dr. Andrija Štampar» imenovan u srpnju priprema ekipe za hitnu medicinsku pomoć, prostor za prijem, operativni trakt i prostore za hospitalizaciju.

Dragovoljcima i policajcima na Psunju u obrtani odašiljača HRT-a sredinom kolovoza priključuje se 20 dragovoljaca 123. brigade Požega. U teškim uvjetima i bez redovnih smjena uspijevaju obraniti odašiljač od neprijateljskih diverzanata. Kasnije im se priključuju i dragovoljci iz 108. brigade Slavonski Brod.

Josip Herceg nakon razmjene

 

Općinski štab Civilne zaštite još je 13. kolovoza izdao nalog za smanjivanje vodostaja akumulacije «Bačica» na visinu koja eliminira stvaranje opasnog vodenog vala u slučaju rušenja brane.

Štab Civilne zaštite općine Nova Gradiška 15. kolovoza formira nove ekipe prve pomoći u mjesnim zajednicama, poduzećima i drugim zajednicama. Crveni križ provodi dopunsku obuku. Provode se i pojačane mjere zaštite od požara, čuvanja, osiguranja i zaštite vitalnih komunalnih i drugih objekta. Centar za socijalnu skrb, nakon zbrinjavanja prognanika iz Vukovara, dobiva odgovornu zadaću organiziranog zbrinjavanja prognanika iz zapadnog dijela općine. U zbrinjavanje se uključuju Caritas i Crveni križ.

Nastavlja se odlazak medicinskog osoblja srpske nacionalnosti iz Medicinskog centra «Dr. Andrija Štampar». Otišlo je 27 liječnika i 60 medicinskih sestara. Unatoč vidljivim oznakama bolnica će postati česta meta neprijateljskog dalekometnog topništva.

Kao specijalizirana jedinica Civilne zaštite 26. kolovoza mobiliziran je Vatrogasni vod s ciljem da se obuči u gašenju požara u ratnim uvjetima. Uvedeno je stalno dežurstvo jednog vatrogasnog odjeljenja.

Rat, kojeg mnogi još nisu bili svjesni, već je počeo.

Naplatne kućice na autocesti

Na kanalu Strug

Related Post

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (AUDIO)

Autor - 16/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 14. listopad 2015. – Održana sjednica Gradskog vijeća razlikovala se od prethodnih po više tolerancije i međusobnog uvažavanja…

KONSOLIDACIJA GRADSKE BLAGAJNE

Autor - 05/07/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 5. srpnja 2014. – Gradsko vijeće je na posljednjoj sjednici usvojilo izvješća o radu i financijskom poslovanju gradskih…