NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO: “U ljetnu večer”- koncert pod zvijezdama

2208 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Tradicionalni je to i iznimno vrijedan glazbeni događaj koji već 10-ak godina, u sklopu NG glazbenog ljeta” na Trgu glazbenika okuplja mlade koji su završili ili su polaznici Osnovne glazbene škole, sada Glazbenog odjela OŠ “Mato Lovrak”. Poseban je osjećaj nastupati na otvorenom, potvrdili su i sudionici ovogodišnjeg koncerta: Slavica Serenčeš, klavir, Filip Cindrić, harmonika, Gabrijela Mijatović, sopran, Matej Predojević Petrić-tenor i najmlađi Borna Franić, truba, kao i predstaviti se publici u rodnom gradu.

A cilj organizatora ovoga jedinstvenog koncerta, veterana NG glazbenog ljeta, Zlatka Štefanca, na žalost nedavno je preminuo, Antuna Špoljarić, Zdravka Sokića i Željka Brčića- Duše, koji je koncert 13. kolovoza i vodio na vrlo neposredan i topao način, bio je dati priliku upravo mladima da predstave svoj rad i talent domaćoj publici, promoviraju i približe ozbiljnu glazbu široj javnosti.

I nizali su mladi glazbenici skladbe C.Francka, W.Bernaua, Y,Hatzea, F. Schuberta, T.Uhlika,F. Chopina, R. Schumanna, Y.Ed. Barata, Y.S. Bacha,W.A. Mozarta, G. Verdia, a virtuoznim izvedbama odveli publiku u neki drugi, ljepši i radosniji svijet. Najmlađi Borna Franić zaključio je koncert skladbom “My way” (Y. Revaux i C. Francois) te na simboličan način iskazao koliko im svima baš ozbiljna glazba znači te da su je odabrali za svoj životni put i poziv.

Borna je ljubav prema trubi naslijedio od oca Gorana, svira s njim i u Gradskoj glazbi NG, a svoje solo dionice prilikom njihovih nastupa već duže vrijeme vrlo sigurno izvodi što osjeća i publika i nagrađuje ga velikim pljeskom. Završio je 4. razreda odjela trube i kako je rekao, u “običnoj” školi je sedmi razred. Borna Franić dobitnik je druge nagrade s Gradskom glazbom u Novom Vinodolskom na državnom natjecanju ove godine, a ove je godine također osvojio i drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju u Varaždinu.

Filip Cindrić izabrao je harmoniku za svoj instrument i s toliko lakoće i izražajnosti svira potvrđujući kako je i na ovom instrumentu moguće izvesti različite skladbe , samo ako je u rukama istinskog zaljubljenika u glazbu. Upisao je Srednju glazbenu školu u Požegi, a također je dobitnik brojnih nagrada na natjecanjima različitoga ranga, na državnom natjecanju u Daruvaru osvojio je 2 nagradu 2014. Inače Filip je odmalena i član KUD-a Rešetari zajedno s roditeljima i kako kaže pjeva, pleše i s glazbom živi od kako zna za sebe.

Gabrijela Mijatović, djevojka anđeoskog glasa, po prvi puta je bila sudionica ovoga koncerta. Bavi se solo pjevanjem, završila je drugu godinu Srednje glazbene škole u Požegi- solo pjevanje. I u gradu i u župnoj zajednici uvijek rado sudjeluje u kulturno-glazbenim događajima. Dobitnica je mnogih nagrada, a ove godine su to 1. i 3. na Regionalnom i Državnom natjecanju u Zagrebu te na Međunarodnom natjecanju u Osijeku 2. nagrada. Često je muzicirala i sa Slavicom Serenčeš, magistrom glazbe, koja je sudionica koncerta “U ljetno večer” već pet godina. Diplomirala je u klasi doc.art. Konstantina Krasnitskog. Izvela je dio svoga diplomskoga rada, a koliko je njezin život zapravo glazba pokazala je i pripremivši kao korepetitor 14 skladbi za ovaj koncert.

Prije tri godine po prvi puta smo na ovom koncertu čuli Mateja Predojevića Petrića i to prije nego je upisao Muzičku akademiju, drugi puta na kraju prve godine Akademije, a ovoga trećega puta predstavio se na početku četvrte godine Akademije i kao već uspješan tenor koji je nastupao diljem svijeta. Na Akademiji je u klasi prof. Dunje Vejzović, a radi i s Tomislavom Mužekom. -To je najbolje što možeš poželjeti u svijetu glazbe, bar meni- naglasio je Matej. Glavni “poguranac” ili vjetar u leđa dao mu je, kako kaže, bugarski tenor Stojan Stojanov i tada je počeo vjerovati da doista može uspjeti. Nedavno se vratio iz New Yorka gdje je na Metropolitan Master Class bio jedan među 15-16 opernih pjevača iz cijelog svijeta, a predstavljao je Europu; radio je s dirigentom koji je radio s Pavarottijem, s mnogim vrsnim glazbenicima. -Stvarno sam presretan. U 11. mjesecu nastupit će u HNK Zagreb, u HNK u Rijeci s orkestrom na Gala koncertu. -Kao student dobiti ovakvu priliku je iznimna čast i presretan sam zbog toga. Pred publikom u rodnom gradu nije lako pjevati, ali volim doći i dajem uvijek maksimum na svakom koncertu, zapravo sam presretan što sam ponovno ovdje- rekao nam je ovaj mladi, simpatični i skroman mladić.

Svim ovim mladim ljudima, kojima se ponosimo, od srca želimo uspjeh u svijetu ozbiljne glazbe. Svi oni, kako su i istaknuli, nastavljaju sa školovanjem. Od srca hvala što vole i ne zaboravljaju svoj grad, što su poklonicima ozbiljne glazbe darovali prekrasno večer i donijeli dašak građanskog duha i građanske Nove Gradiške.

Related Post