OŠ IVANA GORANA KOVAČIĆA STARO PETROVO SELO

426 0

Održan noćni čitateljski susret – U 38 školskih knjižnica diljem

Hrvatske, 25/26 listopada održani su treći po redu noćni čitateljski susreti, kojima je nastavljen projekt poticanja čitanja iz užitka pod nazivom „Tulum s(l)ova“, zamišljen najprije u Osnovnoj školi u Ivancu.

 

Susret je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola, u koji se ove godine uključilo 25 osnovnih i 13 srednjih škola. Riječ je o zajedničkom projektu Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec te udruga Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižničara. Cilj događaja je utjecati na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju, čitanje s razumijevanjem, razvijanje vještine čitanja, čitanje iz užitka te njegovanje navike čitanja kod učenika.

 

Na području Brodsko posavske županije „Tulum s(l)ova se odvijao u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo i prvi puta u OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela – Batrina, a na području Hrvatske još u knjižnicama Ivanec, Botinec, Osijek, Čakovec, Belica, Klenovnik, Vinica, Sisak, Varaždin, Virje, Križevci, Zagreb, Dubrovnik, Jalžabet, Sveti Ilija, Prelog, Hum na Sutli, Rijeka, Popovača, Duga Resa, Karlovac, Darda, Kamenica, Velika Ludina i Rugvica.

Mi smo posjetili učenike staropetrovoselske osnovne škole,čija se knjižnica drugu godinu za redom uključila u projekt. Ovogodišnji susret počeo je u petak, 25. listopada u 17.00 sati u prostoru školske knjižnice, gdje je sve učenike pozdravila knjižničarka, Snježana Jureković, a onda je počeo program – donošenjem pravila ponašanja na susretu, društvenim igrama, zatim ceremonijalnim čitanjem odabranih pjesama i ulomaka tekstova po izboru učenika. Uslijedilo je povezivanje s drugom školskom knjižnicom putem skypea ( Staropetrovoselci su se povezali s Osnovnom školom Belica). Zatim su pogledali film „Sve o jednom dječaku“, nastao prema književnom predlošku, koji je i lektirni naslov za osmi razred. U programu susreta sudjelovao je 21 učenik 7. i 8. razreda, zatim nastavnice hrvatskoj jezika, Marija Mikanović i Ivana Volarić, nastavnik engleskog jezika, Matija Grozdanović, likovne kulture, Anita Mihaljević, vjeroučitelj Tomislav Ivanišević, učiteljice razredne nastave Marina Benakić i Štefanija Milinović.

 

Sada slijedi druga faza projekta: izlazak u lokalnu zajednicu i glasno čitanje, npr. u vrtićima, domovima umirovljenika i sl. Za učenike staropetrovoselske škole taj dio programa je već započeo, sudjelovanjem nekolicine učenika u akciji glasnog čitanja u Novoj Gradiški, 23. listopada.

 

Višnja Mikić

Related Post